Loading...

Министър Лукарски отличи STARTUP компания на годината в IT сектора

Министър Лукарски отличи STARTUP компания на годината в IT сектора

Министърът на икономиката Божидар Лукарски отличи най-успешната STARTUP компания на годината на церемония по връчване на наградите на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ). Призът в категорията получи „Трансметрикс“ АД. Компанията прилага Big Data концепцията в карго индустрията, за да подобри използването на капацитета чрез прогнозиране на бъдещи обеми от пратки.

Софтуерното решение на „Трансметрикс“ може да прогнозира с точност над 90% бъдещите обеми пратки. По този начин празното пространство при карго превозите може да бъде намалено значително, като същевременно се създава възможност за увеличаване на годишната печалба на превозвачите с до 300%. Тези данни са установени чрез работа с няколко пилотни клиенти, които са водещи компании в сектора, например DHL Express. Оптимизирането в сектора води и до намаляване на отделяните в атмосферата вредни газове.

Насърчаването на бизнес инициативата и иновациите е основен приоритет на Министерство на икономиката. На церемонията министър Лукарски заяви, че министерството е поело инициативата за съкращаване на сроковете за издаване на синя карта. Това ще позволи привличането на чуждестранни IT кадри в сектора, в който към момента има недостиг от близо 10 000 специалиста.

„Колкото и чуждестранни IT специалисти да привлечем, нашите ще останат едни от най-добрите в Европа и по света“, допълни министър Лукарски.

На церемонията бяха отличени проекти в 9 категории, сред които най-добра бизнес иновация, най-успешен електронен бизнес, проекти в държавната и общинската администрация, награда за журналистически принос за развитие на IT индустрията и др. Специалната награда бе връчена от президента Росен Плевнелиев на Теодосий Теодосиев, ръководител на националната школа по физика и приложна математика и преподавател по физика в ПМГ “Н. Обрешков”, гр. Казанлък. Вицепремиерът Меглена Кунева отличи „Телерик“ в категорията „Бизнес иновативност“.

Свързана медия

Споделете