Loading...

Министър Лукарски отличи „Телерик“ за сделката по придобиване на компанията от американската Progress Software

Министър Лукарски отличи „Телерик“ за сделката по придобиване на компанията от американската Progress Software

„Амбицията на Светозар, Васил, Бойко и Христо създаде една истински иновативна и успешна компания. Скорошното й придобиване от Progress Software за рекордните 262.5 млн. долара е прецедент не само за България, но и за региона. „Телерик“ се превърна в една от най-горещите теми и повод за национална гордост.“ С тези думи министърът на икономиката Божидар Лукарски връчи наградата в категория „Инвестиции в сливания/придобивания“ на „Телерик“ на церемонията за годишните награди на Българска агенция за инвестиции „Инвеститор на годината“. Той пожела на екипа на „Телерик“ да продължават да работят със същата страст и изрази своята надежда, че тепърва ще ставаме свидетели на подобни успехи на български компании на международната сцена.

На церемонията зам.-министърът на икономиката Любен Петров връчи наградата в категория „Инвестиции в иновативен бизнес“ на „Теклас България“ за използването на иновативен метод за обработка на инженерни пластмаси чрез раздуване. Инвестицията на компанията по въвеждане на новия производствен процес е на обща стойност 7 млн. лв. „Да насърчаваме предприемачеството и иновациите е сред основните приоритети на Министерство на икономиката. Един от инструментите е Националният иновационен фонд. Възможности ще бъдат предоставяни и чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“. Надявам се „Теклас“ да поставят само началото на иновативните инвестиции в България“, заяви зам.-министър Петров.

Зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева отличи най-успешния стартъп, като победителят в тази категория е „Си енд Си Текстайл“. За кратко време компанията е изградила фабрика за производство на еластични конци и конци от ликра в Хасково, която осигурява 115 работни места. Инвестиционната програма на дружеството предвижда разширяване на дейността и увеличаване на броя наети лица до 1000 души. Зам.-министър Везиева изрази своята радост от плановете на компанията за доразвиване на инвестицията и разкриване на нови работни места в Хасковска област.

Компанията “Девня цимент” беше обявена за “Инвеститор на годината 2014”, като статуетката бе връчена от президента Росен Плевнелиев. Компанията е завършила проекта си за реконструкция и модернизация на инсталация за производство на клинкер и цимент. Проектът е на стойност 325 млн. лева, като при реализацията му са разкрити над 3000 работни места. Технологичната инсталация е със затворен цикъл, не произвежда отпадъци и е една от най-големите еднократни индустриални инвестиции в България за последните 25 години.

Наградата „Инвеститор на зелено“ бе присъдена на “Берг Хела” и бе връчена от вицепремиера Меглена Кунава. “Язаки България” получи награда за “Инвестиция в човешки капитал” от вицепремиера Томислав Дончев. Като компания с най-мащабно разширение на бизнеса е оценена “ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”. “Булфарма” бе отличена в категория “Инвестиция в разширяване на пазарен дял”. Най-добрата “Инвестиция в опазване на околната среда” е на “Аурубис България”.

Свързана медия

Споделете