Loading...

Министър Лукарски: Приоритетно насочваме средства за обезопасяване на свлачищния район в Перник

Министър Лукарски: Приоритетно насочваме средства за обезопасяване на свлачищния район в Перник

“Министерство на икономиката ще насочи приоритетно средства за предприемане на спешни мерки по укрепване и възстановяване на свлачищния район в кв. Рудничар в Перник. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски след проведена днес среща с ликвидатора на „Мини Перник“ ЕАД. Средствата са по проект за техническа ликвидация и отстраняване на вредните последици при прекратяване производствената дейност във въгледобива на „Мини Перник“ ЕАД, чийто принципал е Министерство на икономиката. По проекта за тази година са отпуснати 683 хил. лв., но за други дейности, а укрепването на пострадалия район е било предвидено за следващата година. Сега по разпореждане на министъра парите ще се пренасочат за свлачищния терен в кв. Рудничар. Министър Лукарски уточни, че средствата ще бъдат за обследване на района и укрепване на земните маси, така че да няма по-тежки последици за населението. „Ако се наложи, Министерство на икономиката ще търси варианти за привличане на допълнителен финансов ресурс за изпълнението на мерки“, увери министър Лукарски.

По предварителни данни причината за случая в Перник е незаконен добив в район, който е потенциално свлачищен, каза министърът. По думите му подобни ситуации могат и ще продължат да възникват в бъдеще, ако не бъдат предприети законови промени за криминализиране на незаконния добив.

Според ликвидаторите на дружеството „Мини Перник“ ЕАД закритите галерии на мините са напълно обезопасени и до тях няма достъп на външни лица. Проблемът обаче е нерегламентирания добив на повърхността, контролът върху който е извън компетенциите на икономическото ведомство.

На брифинга участие взеха още г-жа Живка Габрова, ликвидатор на „Мини Перник“ ЕАД, доц. Стефчо Стойнев, преподавател в Минно-геоложкия университет и ръководител на “Проект за техническа ликвидация и отстраняване на вредните последици при прекратяване производствената дейност във въгледобива на Мини Перник ЕАД, в рамките на гр. Перник” и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Споделете