Loading...

Министър Лукарски: Привличането на датската компания ЮСК е доказателство, че България е добро място за инвестиции

Министър Лукарски: Привличането на датската компания ЮСК е доказателство, че България е добро място за инвестиции

Меморандум за инвестиционно намерение за изграждане на голям логистичен и дистрибуционен център на територията на Икономическа зона София – Божурище беше подписан днес между датската компания „Юск Бул“ ЕООД и „Национална Компания Индустриални Зони” ЕАД (НКИЗ) на тържествено церемония в Министерски съвет. Споразумението бе подписано от Стефан Стайков, изпълнителен директор на „НКИЗ“ ЕАД и от Алан Кьергор, заместник-изпълнителен директор на „Юск Бул“ ЕООД.

„Привличането на „Юск“ е отговор на критиците, които казват, че България не е добро място инвестиции, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски след подписването. Той подчерта, че Икономическа зона София – Божурище е мястото, което е логистично най-добре разположено за този център, който ще обслужва не само Балканите, но и голяма част от Югоизточна Европа. Министърът благодари на местната администрация в Божурище за съдействието.

Планираната инвестиция на територията на икономическа зона София – Божурище първночално е в размер на около 50 млн. евро, като се очаква да нарасне до 100 млн. евро. Инвестицията ще се реализира във възможно най-кратки срокове – за годините 2016, 2017 и 2018, като периодът за поддържането й е не по-малък от 20 години. Броят на заетите в дружеството, след реализиране на инвестицията, се очаква да бъде 120 човека с тенденция за нарастване до 200 човека, а по време на строителството се очаква да бъдат заети около 500 работници.

Заместник-изпълнителеният директор на „Юск Бул“ Алан Кьергор каза, че в България има много благоприятни бизнес условия за такъв дистрибуционен център, насочен към операции на Балканите от страна на “Юск Бул” ЕООД. И подчерта, че очаква в скоро време въвеждането на центъра в експлоатация. „Надявам се да се видим при официалното откриване на центъра, който ще предоставя услуги на целия регион”, допълни още Кьергор.

На церемонията вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че пътят за растеж е повече инвестиции, нови мощности, работни места. По думите му, когато се появи един инвеститор, шансът да се появи още един е много по-голям. “На колегите от Дания искам да кажа, че са взели правилното решение и тепърва ще се уверяват в това“, заключи Дончев.

На подписването на Меморандума присъстваха и Негово Превъзходителство Кристиан Кьонигсфелд, посланик на Кралство Дания в Република България, председател на Съвета на директорите на НКИЗ ЕАД Николай Ценков заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов, и кметът на община Божурище Георги Димов и др.

Свързана медия

Споделете