Loading...

Министър Лукарски се срещна с посланика на Беларус

Министър Лукарски се срещна с посланика на Беларус

Търговско-икономическите отношения между България и Беларус се развиват динамично и се надявам темпът на нарастване на стокообмена да се запази. Това заяви посланикът на Република Беларус у нас н.пр. Владимир Воронкович на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски днес. Той отбеляза, че фармацевтичната промишленост заема първо място като дял в търговията с Беларус. По техни данни в Беларус работят около 70 предприятия с българско участие. Също така през миналата година има нарастване на туристите от Беларус в България спрямо 2013 г., като са издадени 133 хил. туристически визи. Също добре се развива сътрудничеството в областта на телекомуникациите и високите технологии.

Министър Лукарски също подчерта, че се надява обменът между двете страни да нарасне не само в областта на туризма, но и по отношение на промишленото производство. Посланик Воронкович изрази надежда, че в най-скоро време българското правителство ще определи съпредседател от българска страна на Междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Министър Лукарски уведоми, че ще предложи от наша страна това да е зам.-министърът на икономиката Любен Петров и очаква съвсем скоро да има правителствено решение за попълване състава на комисията. Следващото заседание на комисията се очаква да се проведе в Минск до средата на тази година, като посланик Воронкович предложи то да бъде придружено с бизнес-форум.

През 2014 г. в сравнение с 2013 г. стокообменът между България и Беларус бележи ръст от 34,8% и достига 89,0 млн.щ.дол., ръст в износа е 43,0% – 57,8 млн.щ.дол., а вносът се е увеличил с 21,8% – 31,2 млн.щ.дол. Търговското салдо е положително – 26,6 млн.щ.дол.

Споделете