Loading...

Министър Лукарски ще се срещне със синдикатите от „Дунарит“

„Спирането на лиценза на „Дунарит“ е отговорно решение, продиктувано от наличието на обективна заплаха за финансовата стабилност на страната. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по повод решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките, който постанови временно спиране за период от 6 месеца на тригодишния пълен лиценз за износ, внос и трансфер на оръжия и тригодишното удостоверение за регистрация за брокерска дейност с оръжия на предприятието.

Съветът е констатирал обстоятелства, водещи до нарушаване на изискванията за надеждност и икономическа стабилност, при които е предоставен лицензът на предприятието. Констатациите са свързани с движението на паричните потоци в „Дунарит“, като не става въпрос за единичен случай. Това становище е споделено от всички членове на междуведомствения съвет и решението е взето единодушно. Съветът се съпредседателства от министрите на икономиката и отбраната, като включва над 20 представителя на ниво зам.-министри от всички министерства, експерти от Министерски съвет, Държавна Агенция „Национална сигурност“ и Национална разузнавателна служба. Конкретни детайли и аргументи за решението не могат да бъдат оповестени, тъй като информацията е класифицирана.

По повод възникналото социално напрежение в предприятието, министър Лукарски и зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова ще се срещнат с представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в понеделник, 9 март. След срещата, около 16 ч. ще има изявления.

Споделете