Loading...

Министър Лукарски: Украйна е алтернативен пазар за българската продукция в условията на санкции към Русия

Министър Лукарски: Украйна е алтернативен пазар за българската продукция в условията на санкции към Русия

„В момента българските износители търпят сериозни загуби от провежданата от Русия икономическа политика на ограничаване достъпа на българска продукция до руския пазар“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с посланика на Украйна Микола Балтажи. Министърът посочи, че страната ни ще насочи усилията си към намирането на алтернативни пазари, като изрази надежда, че Украйна може да бъде един от тях. Той определи сегашното състояние на българските производители, особено на земеделска продукция като вакуум, който може да бъде преодолян чрез осигуряване на нови пазари и засилване на стокообмена с настоящи стабилни партньори. Той добави, че са получени сигнали от редица производители за спряна на руската граница продукция при наличието на подписани договори и направени плащания.

„Позицията на Реформаторския блок и на правителството е, че подкрепяме налаганите от ЕС санкции на Русия и не смятам, че има основание за тяхното редуциране или отмяна“, каза министър Лукарски. По думите му България, като преден мостик в тази конфронтация с Русия търпи доста неприятни последици, но политически не отстъпваме от това да подкрепим украинския народ в неговите справедливи искания за териториална цялост на украинската държава. С оглед на това, че санкциите от ЕС ще продължават ние ще търпим много несгоди, но сме твърди в отстояването на човешките ценности, които защитаваме като правителство“, допълни министър Лукарски.

Посланик Балтажи изрази благодарност за предоставената от България подкрепа, като заяви, че случващото се в страната му е въпрос не само за бъдещето на Украйна, но и за защитата на европейските ценности и европейската и световна сигурност.

„Надявам се със съвместни усилия да можем да направим така че българо-украинските търговски взаимоотношения да придобият една много по-голяма и сериозна стойност – и като алтернатива на руския пазар и като нещо, в което България може да бъде полезна на Украйна“, допълни министър Лукарски.

На срещата двамата обсъдиха възможности за засилване на търговско-икономическите взаимоотношения между двете страни чрез съвместни инициативи, включително провеждането на бизнес форум и заседание на двустранната комисия през пролетта.

Споделете