Loading...

Министър Лукарски: ВМЗ има поръчки за близо 300 млн. лв.

Министър Лукарски: ВМЗ има поръчки за близо 300 млн. лв.

„Има достатъчно работа за предприятието, има бъдеще и поръчки за близо 300 млн. лв. „ВМЗ-Сопот“ АД няма да се приватизира, докато аз съм министър.“ Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при посещение на площадката на предприятието в с. Иганово, където се срещна с представители на синдикатите, работниците и ръководството на предприятието. Той посочи, че в рамките на годината са осигурени поръчки за 83 млн. лв. и за още 216 млн. лв. през 2016 г. Договорености с партньорите по текущи договори, по които има забавяне също са постигнати. По негови думи в момента заводът дори не може да смогне да изпълни направените заявки.

Министър Лукарски увери работниците, че съкращения няма да има и предвид обемите на договорените поръчки може да се наложи да се наемат и нови. При възможност и добри договори ще се търсят варианти и за увеличаване на работните заплати и изплащането на бонуси.

Министър Лукарски заяви, че има достатъчно основания да смята, че сегашното ръководство си върши работата. „Ако бъда убеден, че нещата не вървят, тогава може и да има смени“, допълни той, като обясни, че в момента се сменят доставчици и новите договори, които се подписват са между 5 и 10% по-благоприятни за завода. Министър Лукарски посочи още, че е готов да чуе притесненията на всички страни по отношение управлението на предприятието, но по негови думи недоволството се дължи на липса на информация и разминавания.

„Ще направим всичко възможно да подобрим условията на труд и да гарантираме работата на хората“, увери министър Лукарски, като посочи, че се търсят възможности за това през ОП „Иновации и конкурентноспособност“ и други европейски програми, включително и за модернизиране на поточните линии. Относно мерките за сигурност министър Лукарски каза, че те явно не са били на добро ниво предвид случилите се инциденти на площадката в Иганово. По данни на ръководството 80 от общо 163 охранители са на Иганово. „Ако трябва, ще проведем конкурс за нови фирми за охрана“, завърши Лукарски.

Свързана медия

Споделете