Loading...

Министър Никола Стоянов: Българският износ надхвърля 68 млрд. лв. през 2021 г.

Министър Никола Стоянов: Българският износ надхвърля 68 млрд. лв. през 2021 г.

Българският износ през 2021 г. надхвърля 68 млрд. лв. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посочи, че тази цифра е показателна и за свършената работа от търговските ни аташета зад граница. Той участва в Годишната церемония по награждаване на икономическите съветници, дългосрочно командировани в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), която Българската търговско-промишлена палата традиционно организира.

Министър Никола Стоянов връчи Голямата награда за най-успешно търговско аташе за 2021 г. на икономическия съветник в Службата за търговско-икономически въпроси в Румъния Ивайло Маринов. „Румънските инвестиции у нас отбелязват ръст от 370% през 2021 г. Въпреки че това увеличение е на фона на пандемичната 2020 г. то е показателно за активната работа по промотиране на възможностите за инвестиции в България“, посочи икономическият министър. Регистриран е и сериозен ръст на износа ни от близо 40%, като общата му стойност надхвърля 6,8 млрд. лв. Икономическият министър обърна внимание и на всички предизвикателства свързани с мигрантската криза, по които също съдействие е оказвано от представителя на министерството в северната ни съседка.

На второ място бе отличен икономическият съветник в Австрия Емилиан Абаджиев, а на трето – СТИВ Полша: Йордан Драганчев.

„Позитивна тенденция е, че с над 50% се увеличава износът ни и към Австрия през 2021 г., което бележи и обръщане на тенденциите след Ковид-пандемията в това число към водещи производители в Европа“, каза Никола Стоянов и изрази надежда този резултат да бъде надграден през настоящата година. Той обърна внимание и на резултатите в Полша, където също се отбелязва значителен ръст на стокообмена ни. България е изнесла стоки за над 1,7 млрд. лв. за тази държава, което е ръст от близо 30% .

Насърчителни награди получиха още Божидар Патинов – акредитиран СТИВ Люксембург, Александър Ангелов – СТИВ Сърбия и Тошко Томов – СТИВ Турция.

„Всяка методика за определяне на победителите ще има доза субективизъм. Затова искам да подчертая, че ценя работата на всеки от Вас. Това е един формален повод да се поздравим за всички успехи, които постигате като екип“, подчерта министър Стоянов по време на церемонията.

Наградите за най-успешните търговски аташета (Служби по търговско-икономически въпроси) се връчват за 11-ти пореден път. Класацията на БТПП е разработена съвместно с Министерството на икономиката и е изготвена въз основа на увеличаване на българския износ за съответната страна и привлечени чуждестранни инвестиции в България. Отчетени са и резултатите от допитването до членове на БТПП за удовлетвореността им от работата на търговските аташета в различните държави.

Свързана медия

Споделете