Loading...

Министър Никола Стоянов: Британските инвестиции в България възлизат на близо 2,3 млрд. евро

Министър Никола Стоянов: Британските инвестиции в България възлизат на близо 2,3 млрд. евро

Британските инвестиции в България възлизат на близо 2,3 млрд. евро. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на среща с британския търговски комисар за Европа Крис Бартън и с ръководителите на 8 водещи британски високотехнологични компании. Срещата се организира от Британско-българската бизнес асоциация (БББА) и на нея присъстваха и редица от техните членове.

Министър Никола Стоянов представи възможностите за инвестиции в страната ни и приоритетите в работата на икономическото министерство. „За 2021 г. двустранният стокообмен между България и Великобритания е на стойност от близо 930 млн. евро, като от тях 2/3 заема българският експорт“, допълни той и акцентира, че има още неизползван потенциал между двете държави.

Делегацията, която е в България, за да проучи инвестиционни и търговски възможности за партньорство с наши фирми, включва представители на компании в областта на физическата и кибер сигурността, изкуствения интелект, международното право, ядрената енергетика, инфраструктурата, архитектурата, финансите и застраховането.

По-рано през деня британската делегация проведе среща и със зам.-министрите на икономиката и индустрията Ирина Щонова и Димитър Данчев. Двамата зам.- министри изразиха убедеността си, че британските компании ще открият в България благоприятна среда и подходящи партньори за реализация на проектите си, а настоящата търговска мисия ще постави началото на дългосрочно инвестиционно сътрудничество в сфери от взаимен интерес.

Споделете