Loading...

Министър Никола Стоянов и държавният министър на индустрията, търговията и инвестициите на Нигерия Мариам Катагум откриха Българо-нигерийски бизнес форум

Министър Никола Стоянов и държавният министър на индустрията, търговията и инвестициите на Нигерия Мариам Катагум откриха Българо-нигерийски бизнес форум

Стокообменът между България и Нигерия е нараснал с 400% през последните 5 години. Това стана ясно по време на Българо-нигерийски бизнес форум, който се проведе днес в София. Събитието беше открито от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и от държавния министър на индустрията, търговията и инвестициите на Федерална република Нигерия Мариам Катагум. Тя е на посещение в България заедно с правителствена и бизнес делегация по покана на министър Никола Стоянов.

„През последните години двустранните търговски отношения се развиват с добри темпове, което се доказва и от четирикратния ръст на стокообмена, но абсолютните стойности все още са незадоволителни“, каза Никола Стоянов. Той подчерта, че трябват активни действия за изграждане на трайни и дългосрочни отношения между бизнеса, актуализиране на договорно-правната база в областта, както и по-ефективен обмен на икономическа и търговска информация между България и Нигерия.

По думите на българския министър, днешният форум е отлична основа за представяне на предимствата на продуктите, производствените технологии и ноу-хау, използвани в двете страни, и за обсъждане на съвместни дейности, с които да се насърчи търговския обмен. „България може да осигури пряка връзка със страните от целия регион и от Близкия Изток, както и да бъде врата за нигерийските компании към единния европейски пазар“, каза още министър Стоянов

Министър Катагум посочи, че двете държави трябва да работят активно за подновяването на споразуменията на правителствено ниво, защото те поставят рамката и добра основа за развитието на двустранните отношения. Нигерийският министър заяви още, че страната полага големи усилия да стъпи на европейския пазар, но също така да привлече инвеститори, които искат да развиват производство в африканската държава.

Бизнес форумът се организира по инициатива на Българската търговско-промишлена палата съвместно с Лагоската търговско-промишлена палата, а участие в него взеха над 40 компании от двете страни. В присъствието на двамата министри беше подписан Меморандум за сътрудничество между БТПП и ЛТПП, с който двете палати изразяват своята воля и ангажимент за задълбочаване на сътрудничеството.

По-рано през деня министър Никола Стоянов и заместник-министър Ирина Щонова проведоха работна среща с нигерийската правителствена делегация. Те обсъдиха потенциалните сфери на партньорство, както и конкретните стъпки за активизиране на отношенията. По време на срещата стана ясно, че има голям потенциал за сътрудничество в сферите на селското стопанство, минералните ресурси, фармацията, ИКТ. Страните подчертаха ползата от провеждането на повече съвместни форуми и изложения, които са добра възможност за сближаване на бизнес средите и по-активен диалог между компаниите.

Споделете