Loading...

Министър Никола Стоянов: Инвестициите в България са спаднали през първото полугодие, взимаме всички мерки за обръщане на тенденцията до края на годината

Министър Никола Стоянов: Инвестициите в България са спаднали през първото полугодие, взимаме всички мерки за обръщане на тенденцията до края на годината

През първата половина на 2022 г. инвестициите в страната намаляват, затова една от първите ни задачи бе да вземем всички мерки за обръщане на тенденциите. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов в сутрешния блок на БНТ. По думите му вече стартират работни групи с бизнеса и са проведени срещи с търговските ни аташета за много по-активно и целенасочено представяне на възможностите за бизнес в България.

„Водим конкретни разговори и променяме изцяло подхода. Няма да допуснем компании да напускат страната ни заради бюрократични спънки“, подчерта министър Николов. Той даде пример с производствено предприятие, инвестирало в Габрово, което обмисля излизане от страната ни, защото 6 месеца не може да получи лиценз от държавата за своята дейност. „Тук не говорим за документални несъответствия, а за липса на воля от държавата да проведе заседание на специализиран съвет, който дава тези лицензи. Това е административен произвол, който няма да продължи и ден в рамките на нашия мандат“, категоричен бе икономическият министър.

Министър Стоянов коментира и ситуацията в публичните дружества в системата на Министерството на икономиката и индустрията. „Всеки ден излизат нови скандални неща. Последното установено в ДКК е, че в последните дни на предходните управляващи, са сключили договор с адвокатско дружество, на което всеки месец се изплащат по 3 хил. лв., независимо дали е свършена работа, или не“, съобщи министър Стоянов. Той даде хронология на нещата, които са се случвали в дните между смяната на стария и новия министър на икономиката и индустрията:

  • На 1 юли ДКК сключват договор с адвокатско дружество за по 3 хил. лв. на месец абонамент независимо дали е извършвана работа с единствена опция на прекратяване – изплащане на обезщетение за 3 месеца.
  • На 7 юли изпълнителният директор на ДКК си определя сама обезщетение от 6 заплати, ако бъде освободена.
  • На 5 август „Кинтекс“ превеждат около 800 хил. лв. на офшорна фирма в Дубай.
  • На 8 август, без търг и конкурс, ВМЗ превеждат 3 млн. лв. аванс на строителни фирми.

„Всичко изглежда като предварително подготвена схема, която е активирана веднага щом формално мандата на предходния министър е приключил, но все още ние като ново ръководство нямаме реалната картина на случващото се“, каза министър Стоянов. По думите му предстои ДКК да възложи одит на дъщерните ѝ дружества, за да се види пълната картина и реалното състояние.

„ВМЗ консултират действията си с ПР специалисти, а не с юристи“, така министърът коментира действията на завода през последните дни. Той обясни, че докато се чакат отговори на въпроси за огромни суми, изплатени без мотиви от досегашните ръководители, се хвърлят димки, които да заблудят общественото внимание.

„Изключително притеснително е, че сме в ситуация всички взети решения от ДКК през последните месеци да се окажат нищожни“, каза министър Стоянов. Той обясни, че това се е случило след решението на предходния министър на икономиката и индустрията бордът на дружеството да бъде намален на 4 човека, което е в разрез със закона. „Има трайна съдебна практика на ВКС, която посочва, че при такава ситуация взетите решения на ръководството са нищожни. Това ще породи домино от казуси и в дъщерните дружества в ДКК, с които трябва да се справяме в спешен порядък“, допълни Никола Стоянов и подчерта, че докато той е министър всички решения и действия ще бъдат изцяло съобразени със закона.

Споделете