Loading...

Министър Никола Стоянов: Над ¼ от европейските компании в Азия обмислят релокация на инвестициите си към Европа

Министър Никола Стоянов: Над ¼ от европейските компании в Азия обмислят релокация на инвестициите си към Европа

Над ¼ от европейските компании в Азия обмислят релокация на инвестициите си към Европа. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на откриването на Годишната среща със Службите по икономическо-търговски отношения. По думите му това е още едно доказателство, че всяка криза е възможност, която страната ни трябва да използва ефективно.

Цитираните данни за настроенията сред европейските компании са исторически връх за последното десетилетие, стана ясно по време на срещата. За сравнение през 2021 г. едва 7% от тези компании са обмисляли подобен ход. „Сега е моментът България да бъде проактивна, да търси нови възможности и изцяло да промени начина на работа по привличане на чуждестранни инвестиции“, подчерта министър Стоянов. Според него това включва и започване на работа по нов Закон за инвестициите, който да се разработи в тясна координация с бизнеса.

„Говорейки за инвестиции обаче, сме силно притеснени от това, което виждаме, защото около 1/3 от нашите Служби по търговско-икономически въпроси са оставени празни“, каза министър Стоянов. Като примери той даде ключови за външната икономика на България държави като Франция, Италия и Дания. „Говорим за инвестиции, а реално сме оставени без търговски аташета в САЩ, Китай и Индия“, обясни министър Стоянов. Според него това положение е силно притеснително и България е оставена без реалния си инструмент за привличане на инвестиции и подкрепа на българския бизнес по места.

Министър Стоянов посочи, че участието на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в срещата е знак, че двете министерства ще работят в пълна координация за подобряване на бизнес средата и инвестиционния климат.

За първи път синдикалните организации бяха сред участниците в срещата. Министър Стоянов коментира, че бизнесът в България включва както синдикатите, така и работодателите и следва представителите и на двете организации да имат възможност да дадат коментарите си за нашите представители зад граница.

Представители на Националното сдружение на общините в България също присъстват за първи път на Годишната среща. „Ролята на общините е особено важна за представяне на възможности за инвестиции в българските региони и трябва да задълбочим партньорството“, каза още министър Никола Стоянов.

Годишната среща на търговските аташета на България по традиция се организира през месец август. Една част от тях бяха присъствено в страната – други се включиха онлайн. В дискусиите участие взеха и институциите, имащи отношение към тяхната работа.

Свързана медия

Споделете