Loading...

Министър Никола Стоянов: Очакваме близо 100 млн. евро инвестиции от Германия

Министър Никола Стоянов: Очакваме близо 100 млн. евро инвестиции от Германия

Стартират инвестиционни проекти на германски компании за близо 100 млн. евро. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов в сутрешния блок на БНТ. Вчера вечерта той се върна от Германия, където са проведени редица разговори с компании, търсещи нови локации или разширение на своя бизнес.

Той поясни, че става дума за компании в областта на производството на автомобилни компоненти и в информационните и комуникационните технологии. „Говорим за проекти, които ще стартират до няколко месеца и които ще разкрият 3 500 работни места“, обясни икономическият министър. Според него страната ни е много близо до привличането на един от най-големите спортни брандове в света, който разглежда възможността да разкрие технологичен център у нас. „Разказах им много за София Тех Парк и те проявиха сериозен интерес към него, очаквам ги следващия месец в България“, допълни той.

„България е интересна за германския и европейския бизнес в ИКТ сектора най-вече заради подготвените кадри, които имаме“, каза още Никола Стоянов и поздрави бизнеса и университетите за последователната им работа. „Моментът е исторически и правителството ни прави всичко по силите си, за да се възползваме от очакваната вълна от европейски инвестиции към региона“, подчерта министър Стоянов.

„Мнението ми е, че всичко около договорите за строителство във ВМЗ трябва да бъде предадено на Прокуратурата“. Така икономическият министър коментира скандала, за който съобщи Държавната консолидационна компания (ДКК) през вчерашния ден. Припомняме, че те оповестиха доклад на Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), според който предходно ръководство на ВМЗ, без търг и конкурс, е възложило договори за строителство със заложена печалба от 60% за посочени от тях строителни фирми.

Министър Стоянов припомни хронологията по сключване на тези строителните договори. На 2 август Съветът на директорите на ВМЗ решава да се започне ремонтни дейности на обща стойност от около 6 млн. лв. На 3 август вече са избрани три строителни фирми без ясни критерии. На 4 август се подписват договорите с тях, като липсва конкретика какво точно ще се ремонтира срещу упоменатите суми. На 8 август ВМЗ изплаща 50% аванс по тези договори или около 3 млн. лв. Едва на 17 август се сключват Анекси към договорите за строителство, в които вече се конкретизира обемът на строителните работи.

Споделете