Loading...

Министър Никола Стоянов се срещна с кмета на южнокорейския град Бусан

Министър Никола Стоянов се срещна с кмета на южнокорейския град Бусан

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов проведе среща с Парк Хьонг–джун, кмет на южнокорейския град Бусан. На срещата присъстваха и посланикът на Република Корея в България Н. Пр. Ли Хо-шик и президентът на Търговско-индустриалната камара на Бусан Джънг Инхуа.

Министър Стоянов подчерта, че през 2021 г. общият стокообмен с Корея възлиза на стойност над 400 млн. щ. д и бележи ръст от над 60%. „Тези данни показват категоричен напредък в нашите икономически взаимоотношения, но съм сигурен, че с повече двустранни инициативи, можем да надскочим многократно тези числа“, подчерта министър Стоянов.

Министър Никола Стоянов се срещна с кмета на южнокорейския град Бусан

По време на срещата Пак Хьонг–джун връчи писмо от името на корейския президент Юн Сук-йол, в което се изразява желанието на Република Корея за задълбочаване на двустранното сътрудничество в редица сфери от взаимен интерес. „Южна Корея е традиционен и приоритетен партньор на България и съм сигурен, че заедно ще работим за активизиране и задълбочаване на социално-икономическите връзки между нашите две страни“, подчерта министър Стоянов.

Двете страни се обединиха около мнението, че има огромен потенциал в сектори като дигитализация, енергетика (с фокус – зелена енергия) и отбранителна индустрия.

По време на срещата кметът на Бусан представи кандидатурата на града за домакин на Световното изложение ЕКСПО 2030.

Споделете