Loading...

Министър Никола Стоянов се срещна с новоназначения посланик на Украйна Н. Пр. Олеся Илашчук

Министър Никола Стоянов се срещна с новоназначения посланик на Украйна Н. Пр. Олеся Илашчук

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов се срещна с новоназначения посланик на Украйна в България Н. Пр. г-жа Олеся Илашчук. Двамата обсъдиха състоянието и перспективите на двустранното сътрудничество в икономическата сфера, както и възможностите за задълбочаване на търговските връзки между страните.

„В Украйна се намира българска историческа диаспора от над 200 хил. души, която допълнително подсилва нашите отношения и създава солидна основа за тяхното по-нататъшно укрепване във всички области от взаимен интерес“, посочи министър Стоянов. Той допълни, че двете страни имат традиционно добри икономически отношения и Украйна през годините е сред водещите търговски партньори на България.

„Двете страни показаха, че поддържат и надграждат икономическите си връзки, дори в условия на война“, каза Никола Стоянов. Той подчерта солидарността на България с украинския народ и готовността на българските компании да участват активно в процеса на възстановяване на държавата след края на военните действия, „който всички се надяваме да дойде колкото е възможно по-скоро“.

Министър Стоянов повдигна темата и за повишения внос на зърно и слънчоглед от Украйна и подчерта нуждата да се намери балансирано решение за региона.

Споделете