Loading...

Министър Никола Стоянов се срещна ученици от първия випуск на австрийския проект за дуално обучение у нас

Министър Никола Стоянов се срещна ученици от първия випуск на австрийския проект за дуално обучение у нас

Над 1 150 български ученици се обучават чрез работа в български предприятия по австрийски проект. Днес министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланикът на Австрия у нас Н. Пр. Андреа Икич-Бьом посетиха едно от предприятията, включени в програмата за дуално обучение – „Гебрюдер Вайс“. Това е най-старата транспортна компания в света, която от 30 години оперира и логистичен център в България.

„България трябва да даде сериозен тласък на дуалното обучение на национално ниво. Затова е много важно да проучим добрите практики и да решим съществуващите проблеми“, подчерта министър Стоянов. По думите му австрийският проект „GODUAL“ дава много положителен пример. Той разговаря и с 15-те ученика, които се обучават чрез работа в предприятието. Всички споделиха, че знанията, които натрупват, са изключително полезни и имат амбицията да се реализират в логистичния сектор. Изпълнителният директор на „Гебрюдер Вайс“ ЕООД Мариета Григорова съобщи, че компанията им не само участва активно в проекта, но и ще даде възможност на учениците да започнат работа след дипломирането им, като им осигурят и възможност за продължаване на висшето им образование, ако имат такова желание.

„В България има множество положителни примери и те трябва да бъдат проучени и използвани, в това число при разработването на стратегия с ясен хоризонт за масово интегриране на дуалното обучение“, каза още Никола Стоянов. Той коментира и, че през годините в Министерството на икономиката и индустрията е създадена информационна база данни на предприятията и училищата, които участват в дуалнa форма на обучение, но нейния обхват е останал прекалено ограничен. „Основен приоритет е да създадем работещ механизъм, защото правилно обучените кадри не само ефективно ще се реализират на пазара на труда, но това е и предпоставка да задържим повече млади хора в България“, подчерта още икономическият министър.

„Дуалното обучение е много популярно в Австрия, тъй като дава възможност на учениците да придобият специализирани знания и квалификации по-бързо и ориентирано към практиката в реална професионална среда. Това им позволява успешно навлизане в професията, която са усвоили, след завършване на училище“, каза австрийският посланик. „Този ​​съвместен фокус върху възможно най-доброто обучение на специалисти е в интерес и на двете страни. Днес отново се убедихме в добрите отношения между Австрия и България, които се отразяват и в икономиката. Техническата квалификация, която отговаря на изискванията на компаниите е един от ключовете към успеха – както за служителите, така и за компаниите. Австрия и България са близки партньори и по отношение на дуалното обучение“, подчерта Н. Пр. Андреа Икич-Бьом.

Министър Никола Стоянов се срещна ученици от първия випуск на австрийския проект за дуално обучение у нас

„В продължение на вече девет години австрийски и международни компании инвестират средства, време и енергия като част от проекта ни за дуално обучение в България. Най-важен е крайният резултат – инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето“, каза търговският съветник към Посолството на Австрия у нас Филип Купфер.

„Посещението на министър Стоянов във водеща и стабилна австрийска компания, оперираща в България – логистичния гигант „Gebrüder Weiss“ е важен сигнал за австрийската икономика тук и нашия проект за дуално обучение. Всеки сигнал, всяка подкрепа помага в усилията ни да създадем за страната и фирмите необходимата квалификация за кадрите“, посочиха още от австрийското посолство у нас.

„Гебрюдер Вайс“ ЕООД е част от концерна „Gebrüder Weiss Holding“ AG и е най-старата транспортна компания в света. У нас фирмата е и един от основателите на австрийския проект „Дуално обучение в България“. Проект „GODUAL” е част от международната инициатива „GO-INTERNATIONAL” на Федералното министерство на труда и икономиката и Стопанска камара Австрия. Целта му е чрез по-качествено професионално образование в България да се осигурят необходимите за бизнеса квалифицирани кадри. В рамките на проекта, само за учебната 2022/2023 г., са включени над 1150 български ученици от 30 училища в 15 различни специалности.

Споделете