Loading...

Министър Никола Стоянов: Стокообменът ни с Италия е нараснал с повече от 1/3

Министър Никола Стоянов: Стокообменът ни с Италия е нараснал с повече от 1/3

Стокообменът ни с Италия през десетте месеца на 2022 г. е близо 6 млрд. евро, като отбелязва ръст от близо 37% спрямо същия период на 2021 г. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Италия в България Н.Пр. Джузепина Дзара.

До края на месеца ще бъде организирана среща с италиански компании, опериращи в България, стана ясно по време на разговора. Дискусията ще бъде част от инициативата „закуска за инвеститори“ с ресорния министър, която Никола Стоянов стартира през миналата година.

Обсъдени бяха възможности за сътрудничество в инфраструктурни проекти, както и в областта на информационните технологии и иновациите. „Италия традиционно е един от нашите стратегически и високо ценени партньори. Позитивна индикация за ролята на италианските инвестиции у нас е постоянно увеличаващият се брой италиански фирми, които оперират на българския пазар“, допълни министър Стоянов.

В рамките на срещата икономическият министър подчерта, че двустранното търговско-икономическо сътрудничество между България и Италия се развива много динамично. По думите му е много важно да се набележат общи действия за насърчаване на повече съвместни проекти и увеличаване на дела на продуктите с по-висока добавена стойност. Обсъдени бяха и съвместни инициативи за насърчаване на инвестициите.

На срещата присъстваха заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев, председателят на Конфиндустрия България Роберто Санторели и Анна Куатроне, секретар към посолство на Италианската република.

Министър Никола Стоянов: Стокообменът ни с Италия е нараснал с повече от 1/3 Министър Никола Стоянов: Стокообменът ни с Италия е нараснал с повече от 1/3

Споделете