Loading...

Министър Никола Стоянов: В Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени 1,6 милиарда евро за цифров преход

Министър Никола Стоянов: В Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени 1,6 милиарда евро за цифров преход

Само в Националния план за възстановяване и устойчивост, за цифров преход, са предвидени 1,6 милиарда евро, което е приблизително ¼ от всички средства по плана. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на Кръгла маса на тема: „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление“ в УНСС. По думите му правилните инвестиции в дигитална трансформация са гаранция за отчитане на устойчив ръст.

Икономическият министър отбеляза, че сред най-бързо развиващите се сектори в страната са именно информационните и комуникационни технологии. ИКТ индустрията в България през 2021 е сред трите с най-висок ръст. В него са заети над 70 хил. души, като за десет години те са се увеличили с над 50%.

„Ролята на общините в българската икономика е ключова и е важно те да бъдат ангажирани в колкото може повече процеси“, каза още министър Никола Стоянов. Той посочи, че между Министерството на икономиката и индустрията и Националното сдружение на българските общини е изградено много добро партньорство. Тази година за първи път представители на общините участваха в Годишната среща на търговските ни аташета зад граница, както и в тематичните работни групи, натоварени със задачата да изработят мерки за икономически растеж в редица области.

В откриването на кръглата маса участваха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева, представители на Министерство на електронното управление и др.

Днешното събитие се организира съвместно със Съюза за стопанска инициатива, Българската стопанска камара, Министерство на туризма, Министерство на електронното управление, Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“, Национално сдружение на общините в Р България, Националното представителство на студентските съвети, Студентски съвет при УНСС и с подкрепата на Катедра „Национална и регионална сигурност“.

Споделете