Loading...

Министър Николов и посланикът на Израел у нас обсъдиха активизиране на търговските отношения

Министър Николов и посланикът на Израел у нас обсъдиха активизиране на търговските отношения

Възможностите за увеличаване на българския износ към Израел обсъдиха по време на среща министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов и извънредният и пълномощен посланик на Израел в България г-н Йосеф Леви Сфари.

Двамата изтъкнаха отличните взаимоотношения между страните и обсъдиха възможностите за активизиране на икономическото сътрудничество като подчертаха, че съществува голям неизползван потенциал за разширяване на търговията.

Министър Николов и посланикът на Израел у нас обсъдиха активизиране на търговските отношенияМинистър Николов посочи, че Израел е традиционен икономически партньор на България, но има още какво да се желае за подобряването на двустранните взаимоотношения.

По думите му важна стъпка за активизиране на икономическите връзки в различни сектори би било провеждането на Първа сесия на Смесената комисия за икономическо сътрудничество. „Това би представлявало добра основа за обсъждане на конкретни стъпки и перспективи за бъдещите двустранни търговски отношения“, каза д-р Николов.

Двамата разговаряха още за насърчаване на израелските инвестиции в областта на иновациите и високите технологии у нас.

Израелските инвеститори и компании, които оперират в България, особено в сектора на високите технологии, намират у нас инженери и експерти на много високо ниво, посочи от своя страна посланик Йосеф Леви Сфари.

Икономическият министър и посланикът на Израел обсъдиха възможностите приоритетно да се работи по засилване на двустранния стокообмен, особено за експорт на стоки от България. На срещата стана ясно още, че вече има заявен интерес от страна на израелски компании за внос на строителни материали, селскостопански стоки, хранителни продукти, облекла, продукти за хигиена и други.

Споделете