Loading...

Министър Николов: За да се гарантира конкурентоспособност на отбранителния сектор, е нужен нов подход към иновациите

Министър Николов: За да се гарантира конкурентоспособност на отбранителния сектор, е нужен нов подход към иновациите

За да се гарантира конкурентоспособността и устойчивостта на отбранителния сектор, е нужен нов подход към иновациите и по-специално към т. нар. революционни технологии. Това каза министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов по време на семинар на тема “Иновациите в българската отбранителна индустрия и модернизацията на Българската армия” в УНСС. Във форума участваха и зам.-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински, зам.-министърът на иновациите и растежа д-р Георги Ангелов, депутати и представители на оръжейния бизнес. Събитието се проведе под патронажа на министър Николов и на министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Според икономическия министър, за да бъде ускорен темпът на иновациите в отбранителния сектор, е нужно по-тясно взаимодействие между граждански, военни, изследователски и иновативни общности. „Новите технологии трансформират секторите „сигурност и отбрана“ и размиват границите между цивилната и военната сфера“, каза министър Николов.

Според него България трябва в пълен обем да използва сравнителните предимства, с които вече разполага отбранителната ни индустрия, която е специализирана в производството на леко стрелково оръжие, боеприпаси, комуникационни системи, бронирани защитни технически средства, оптическо оборудване и др. Министърът допълни, че това е значителен индустриален капацитет, от който България трябва да се възползва.

Д-р Петко Николов акцентира на това, че членството на страната ни в НАТО и ЕС разкрива нови възможности за пълноценно трансатлантическо партньорство и включва нашата индустрия като партньор във веригите на доставки на много световни производители на отбранителна продукция и технологии. Затова отбранителният сектор трябва да използва този потенциал, за да разшири и модернизира производството си и да постигне желаното технологично обновление, каза министърът.

Той увери, че Министерството на икономиката и индустрията ще продължи да насърчава и подпомага бизнеса, както и да работи за утвърждаването на индустрията като конкурентоспособен, европейски и световен производител.

По време на дискусиите зам.-министър д-р Давид Сукалински обяви, че развитието на науката в сектор “Сигурност” трябва да бъде ориентирано към бизнеса, защото такова сътрудничество ще създаде реални предпоставки за високотехнологични решения и идеи.

Той представи възможностите, които европейските програми и инициативи разкриват пред отбранителната индустрия и пред научно-изследователските ни организации, институции и академични центрове, които работят в сферата на сигурността и отбраната. Сред тях зам.-министърът посочи Европейския фонд за отбрана, Европейската програма за отбранителна промишленост и инструмента за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез съвместни обществени поръчки.

Споделете