Loading...

Министър Нинова: Експо 2020 Дубай е черна дупка, в която потънаха милиони

Министър Нинова: Експо 2020 Дубай е черна дупка, в която потънаха милиони

Спираме всички плащания по договора с Експо 2020 Дубай

Спираме всички плащания по договора, свързани с Експо 2020 Дубай и нито лев повече на българските граждани няма да отиде за подобни корупционни схеми. Това заяви категорично вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова на извънреден брифинг, свързан с темата.

Министър Нинова уточни, че ще се задържи гаранцията по договора, но тъй като тя покрива само 50 % от авансовите плащания, остатъкът ще бъде търсен по съдебен ред.

По време на брифинга икономическият министър направи обзор на решението за участие на България в Експо 2020 Дубай и сключването на договора през 2018 г. Тя разясни, че се взима решение за финансиране с 6 720 000 лв. с ДДС и сключване на договор с консорциум България Експо 2020 след проведена общественa поръчка. В консорциума влизат фирмите: Сиела норма, Проджект мениджмънт адвайзери, Арка LTD, ДОВ ЕООД, Инфинити травел. По думите й в договора са заложени различни параметри за изпълнимост като: да направи концепция, да изготви дизайн, лого, да направи павилиона, да осигури експонатите и тяхното транспортиране и разполагане, персонал за обслужване, програма, събитие, билети, плащане на такси търговска дейност и реклама на България. Голяма част от ангажиментите по него обаче не са спазени и остават неизпълнени. В договора е записано, че 78% от сумата трябва да бъде преведена авансово. И тук идва втората изненада, срещу това авансово плащане. Консорциумът е обезпечил сумата само с гаранция 50% от тази стойност. Правителството на ГЕРБ им превежда 4 452 000 лв., те обезпечават тази сума само за половината от тях.“, коментира Нинова.

„Искам да изразя съжаление, че подобни неща злепоставят името на България в чужбина“, каза Нинова. По думите й вместо тези изложения да бъдат място, където да се засилва авторитета на страна ни, да се привличат инвеститори, да се презентират туристически дестинации и българската икономика, то освен че нищо от това не е изпълнено, фирмите са предявили към нас искане за допълнително плащане ot 700 хил. лв. И отново подчерта, че докато не приключи разследването, плащания няма да има.

В момента КПКОНПИ разследва случая и e започнал разпити на хората, имащи отношение по него. Събраните доклади и доказателства ще бъдат предоставени на Прокуратурата.

Свързана медия

Споделете