Loading...

Министър Нинова: Имаме план в четири стъпки. Разчитаме на разум

Министър Нинова: Имаме план в четири стъпки. Разчитаме на разум

Нови избори и служебен кабинет са най-лошият вариант за България и народа, каза вицепремиерът

„Имаме едно разминаване и едно неправилно тълкуване.“ Така вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова коментира интервюто на премиера Петков за вестник “Гърдиън“, като обясни откъде идва разминаването: „Ние отдавна сме заявили позицията си, че трябваше да продължат разговорите с “Газпром“. След няколко срещи с работодателските организации, които осигуряват 85% от приходите от БВП и 82% от работните места, те изразиха същото мнение. Те имаха нужда, икономиката имаше нужда от сигурност на доставките и от по-ниска цена“, заяви вицепремиерът в ефира на БНТ.

По думите ѝ обаче не е вярно, че г-н Петков е казал, че ще спрат преизноса на оръжия за Украйна през Полша и обясни: „Той казва, че ще спре износът за Полша. Продължавам да твърдя и си нося пълната отговорност за това – България не е изнесла и един патрон за Украйна и не изнася. Изнасяме за 64 други държави, какво те правят след това е тяхна отговорност и ние нямаме право по международните норми да ги контролираме“, уточни тя и допълни, че тези държави предоставят документи, че ги купуват за себе си, а оттам нататък имат право да ги препродават.

В предаването “Денят започва“ заяви, че откакто е паднало правителството, някои хора си позволяват да вкарват в Комисията по оръжия документи за издаване на разрешения за износ за Украйна на оръжия и боеприпаси. „Няма да получат това разрешение, така че да не се опитват. Докато това правителство остава, няма да позволим нито една стока да излезе за Украйна. След избори и евентуално друго правителство да правят каквото искат, но днес, докато сме там и аз съм председател на комисията, ще изпълняваме решението на Народното събрание, че оръжия и боеприпаси за Украйна няма да изнасяме“, категоричен е вицепремиерът.

Нинова припомни, че втората политическа сила е ГЕРБ и Борисов. „Върви тезата да се направи ново евроатлантическо мнозинство, те първи я предложиха. Борисов се опитва да се препере през темата “Македония“, за да се забрави другото мнозинство, което сформирахме срещу модела “Борисов“, коментира министър на икономиката и продължи: „Това е тотално изместване на фокуса и целта, за която протестираха хората, и за която направихме правителството – да променим тази обвързаност – фирми, обществени поръчки, кражби, липса на правосъдие и справедливост. Това остава голямата ни цел, но той се опита да я замаже и вече търси ново мнозинство и нова цел през евроатлантизма. Вярвам, че колегите от “Продължаваме промяната“ няма да се поддадат на това“, заяви Корнелия Нинова и призова “Продължаваме промяната“ да не вярват на мимикрията на Борисов тъй като той е цар на такива неща, и ако приемат такава оферта, те са приключили.

Във връзка с атаките на президента Радев към правителството Нинова заяви, че той най-вероятно иска повече власт и да бъде скритият пример. „Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова започнаха да атакуват правителството в първия, най-труден месец, бяхме изправени пред криза и това да помогнем на хората. Йотова дори каза: “Нямате 100 дни“. Аз нямах обяснение защо толкова бързо президентът, който създаде ПП и ги изстреля във властта, ги атакува така. С времето стана ясно, че Радев иска реална власт, каквато президентската институция не дава. Служебните кабинети, чрез които управляваше, му се усладиха като изпълнителна власт“, смята вицепремиерът.

По думите ѝ Радев е разчитал, че “Продължаваме промяната“ ще бъдат кукли, а той ще остане отзад и ще продължава да дърпа конците и да управлява държавата. „Разривът започна, когато Кирил Петков и Асен Василев си поеха отговорността, това беше при първата смяна в “Булгаргаз“, каза още тя. В някои случаи атаките са били обективни, но в повечето от случаите те са били абсолютно неоснователни.

Корнелия Нинова бе категорична, че нови избори и служебен кабинет са най-лошият вариант за България и народа. „Това означава да няма действащ парламент, да няма приети закони, насочени към вливане в българската икономика, домакинствата, в болниците на онези пари от Плана за възстановяване и устойчивост“, обясни тя и допълни, че трябва парламент, който да приеме закони.

„БСП имаме план какво трябва да се направи“, заяви лидерът на левицата и посочи какви са стъпките по него: „Първо – този парламент спешно да приеме актуализацията на бюджета, не можем сега да оставим хората. Да оставим пенсионерите без увеличение на пенсиите, земеделците без помощта, защото трябва да ни осигурят храната за есента, младите семейства без помощите за деца, да се изземат свръхпечалбите от енергийните дружества и да се помогне на фирмите. Част от парите от Плана са включени в бюджета като приходи, тоест ако има служебен кабинет, това не може да се случи“, обясни Нинова.

Втората задача – тези закони по Плана вървят със сериозни промени. „Как това ще се случи без парламент и в политическа криза?“, попита икономическия министър. И даде пример с парите за напоителни системи, които ще дойдат по Плана за възстановяване и устойчивост, но докато това стане, трябва да се направят проекти, предпроектно, проектно финансиране, отчуждаване на терени. Това е третата задача – подготовка за проекти, а четвъртата е подготовка на бюджет за 2023 година.

„Предлагаме да се съберем и да разпишем тези 4 неща, да ги сложим в срокове, да направим правителство в рамките на този парламент с конкретни срокове за изпълнение на тези точки. Правим това, осигуряваме държавата и след това да ходим на избори. Ние го предложихме това на нашия Национален съвет, предложихме го и публично. Ако първата политическа сила ни покани на преговори, ще го предложим отново“, обясни Корнелия Нинова.

В ефира на БНТ тя изложи страхове, че след тези остри и груби неща, които си казаха двама от партньорите, и които бяха грешка, трудно ще се седне на една маса, но това трябва да се преодолее. „Очакваме покана за преговори, защото г-н Петков изрази публично че с БСП работят добре, че сме разумни, можем да водим диалог, свършихме добра работа“, каза още тя.

Вицепремиерът смята за грубо да кажеш на една партия, че ще работиш с нея, ако си сменят лидера. „Това е партиен въпрос, “Продължаваме промяната“ да си го решат. Ако те виждат необходимост Кирил Петков да бъде сменен с друг, това е тяхна работа. Ние не бихме поставили подобно условие. Това не е политическо, морално и коректно. В рамките на преговорите ние ще поставим изброените дотук краткосрочни политики, и в дългосрочен план промяната на досегашния начин на управление на държавата“, обясни Нинова.

„Ние създадохме това правителство с 2 цели“, заяви вицепремиерът и уточни: „Краткосрочната да преведем България през зимата и кризата и се справихме добре. Сложихме мораториум на цените на тока, помощ за бизнеса, икономическите показатели показват добър резултат. Втората голяма цел беше да разградим стария начин на управление – липсата на институции, един човек управлява, фирми ни крадат, няма правосъдие. Това наричаме задкулисие и паралелна държава“, посочи тя, но обясни, че когато са започнали да го правят, този модел е решил, че няма да го позволят. „Обединиха се и ни свалиха. За мен правителството беше свалено за пари, власт, постове и заради икономически интереси“, заяви Нинова.

По думите ѝ симптоми за напрежение между ИТН и ПП е имало, а първият по-сериозен такъв, е била БНБ и отказът да бъде подкрепен г-н Каримански. „Винаги съм казвала на колегите, че това, което ни споява, е споразумението за управление и да се придържаме към него. Различията се задълбочиха при бюджета и 3-те милиарда за пътищата и очевидно стана неизбежно. Според мен най-голямата им грешка беше влизане в личното пространство, това не работи в политиката, не работи за обществото“, заяви министърът на икономиката.

Вицепремиерът оценява изключително високо участието на БСП в правителството, особено в социалната политика . „20 млрд. в бюджета от 1 април, 2 млрд. сега в повече, увеличение на доходи, на пенсии, на майчинство, на обезщетение за безработица, на ваучери за храна на работници, безплатни детски градини, обезщетение за родители, за чиито деца няма места в детските градини. Това са неща, които при ГЕРБ се борихме 6 години нечовешки, нищо не се случваше. Сега за 5 месеца всичко това е реално.“, обясни лидерът на левицата и допълни: „Нашите политики станаха реалност за кратко време, но има още какво да направим за хората, затова разчитаме на разума на колегите да съставим правителство в този парламент и да довършим работата“, заключи Корнелия Нинова.

Споделете