Loading...

Министър Нинова: Искаме повече директна помощ, отколкото кредити за икономиката

Министър Нинова: Искаме повече директна помощ, отколкото кредити за икономиката

Настояваме да се увеличат като процент и като средства парите за българската икономика и индустрия под формата на пряка помощ и да се намалят тези, които са предвидени като финансови инструменти по Плана за възстановяване и устойчивост. Това изрази като обща позиция вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова след среща с работодателските организации и синдикатите във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост.

Министър Нинова коментира, че има достатъчно възможности до този момент за използване на финансови инструменти, които не са оползотворени от българката икономика и нови такива няма да помогнат реално на бизнеса. По думите й увеличаването на грантовете са най-добрата помощ за възстановяването на производствата, запазването на работните места, увеличаване на заплатите на работещите и модернизирането на предприятията.

От своя страна председателят на АИКБ Васил Велев коментира, че тяхното искане е аргументирано и е възможност да се увеличи значително ръста на българската икономиката. Това би могло да се случи чрез бърза пряка подкрепа на инвестициите. И като второ предложение той посочи процедурите по пряка подкрепа за инвестиции и иновации в предприятията да започват незабавно, независимо от това, че Планът още не е одобрен.

Министър Нинова изрази надежда, че в един добър диалог на конструктивност, ще бъде взето най-правилното решение в полза на българската икономика.

Споделете