Loading...

Министър Нинова поздрави хора на културата, изкуството, читалищни дейци, учители и журналисти по случай 24 май

Министър Нинова поздрави хора на културата, изкуството, читалищни дейци, учители и журналисти по случай 24 май

„Благодаря ви за това, че ви има и че творите в най-трудни времена, а днешното е трудно“. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред хора на културата, изкуството, читалищни дейци, учители и журналисти. Тя посрещна десетки писатели, режисьори, поети, художници и представители на медиите в Литературен клуб „Перото“ по случай 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

„В днешното трудно време , когато сме загрижени, за хляба на народа си, не бива да забравяме духа му. Този дух, който ни е превел през вековете. Вие трябва да сте най-гордите българи, защото сте съзидателите, творците, преносителите на този дух“, каза министър Нинова на десетките творци в „Перото“. Пред тях тя сподели, че е много лесно да се градят и рушат бетонни мостове, но най-трудният, най смисленият и най-дълговечният е духовният мост.

„И вие сте тези, които го правите – между миналото, настоящето и бъдещето, между духовното начало на България и духовното й бъдеще. Знам, че ви е много трудно. Признателни сме ви за това, което правите“, каза още Нинова.

Тя припомни, че през 1869 година на едно училище в Котел е изписано – „Помогни ми да те возвися“.

„Ние сме във дълг къв вас, ние трябва да ви помогнем, за да возвисим заедно България и българщината. Разчитаме на вас – приемете уважението ни, приемете признателността ни и пожеланието да бъдете здрави, силни и никога не се предавайте“. Родината ни има нужда от вас”, каза още министър Нинова.

Сред гостите бяха директорът на Народния театър Васил Василев, режисьорката Лилия Абаджиева, актьорът Любо Нейков, поетът Бойко Ламбовски, продуцентът Александър Пенев, журналистката Валерия Велева, издателят на „24 часа“ Венелина Гочева, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и много други. В “Перото” бяха още и композиторът проф. Георги Костов, акад. Александър Балкански – създател на цирк „Балкански“, проф. Николай Дойнов – председател на Българските народни читалища, режисьорката Възкресия Вихърова, режисьорката Адела Пеева, историкът Георги Димитров, тазгодишната носителка на наградата за поезия на Съюза на българските писатели Елка Нягулова и много други.

Споделете