Loading...

Министър Петков: Безстопанственост и злоупотреби за милиони при проверката на язовирите

Министър Петков: Безстопанственост и злоупотреби за милиони при проверката на язовирите

При проверката на три от десетте напълно завършени язовири, установихме идентични разходи, които са съответно 2 пъти и 5 пъти над пазарните цени. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков по време на брифинг в Министерството на икономиката.

По думите на икономическия министър язовирите „Пазар дере“, чиито ремонт възлиза на 2 350 000 лв. , „Злати войвода 4“, съответно на 1 913 000 лв. и „Злати войвода 3“ на 543 хил. лв. са предадени от Държавна фирма „Монтажи“ на „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) като годни за употреба на 31 декември 2020 г. Тези язовири обаче и до ден днешен не могат да се използват по предназначение, защото не са предадени за експлоатация от ДКК към Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“.

Министър Петков коментира също и цената на ремонтите. „Цената на един специфичен хидротехнически бетон, който в София е 126 лв., тук е актуван за 219 лв. Плюс 30 лв. транспорт – т.е. приблизително двойни цени за бетона. По-фрапиращи са цените на транспортни разходи. Обикновено цените варират 15-20 ст. на километър, а тука цените, които са искали и са взели съответно от държавата, са 1.16 лв. на тон/км. – т.е. 5 пъти по-скъпи“, заяви Кирил Петков. Той посочи, че над 82% от концентрацията на сключените договори е разпределена между 6-8 фирми.

Министърът уточни, че още днес ще поиска от ДКК обяснение, както за цените по изпълнение на проектите, така и защо не е предала язовирите за експлоатация. Kонстатацията от проверките ще бъде предадена на Прокуратурата. Той допълни, че в бъдеще ще настоява всеки сключен договор да минава на проверка и одобрение през Комисията за прозрачност и контрол.

В заключение министър Петков поясни, че за него на този етап най-важно е тези завършени язовири да влязат във функцията си и в бъдеще да се работи прозрачно и ефективно.

  • * Язовир „Пазар дере”, землище с.Голец, община Угърчин, област Ловеч
  • язовир”Злати войвода 3 – 92”, землище с.Злати войвода, община Сливен, област Сливен,
  • язовир”Злати войвода 4 – 83”, землище с.Злати войвода, община Сливен, област Сливен

Свързана медия

Споделете