Loading...

Министър Петков даде начало на изграждането на най-голямата Фотоволтаична централа за собствени нужди в България

Министър Петков даде начало на изграждането на най-голямата Фотоволтаична централа за собствени нужди в България

Министърът на икономиката Кирил Петков участва в церемония за начало на строителните работи по изграждането на Фотоволтаичен парк „Аурубис-1“ край завода на компанията в Златица. Фотоволтаичната централа ще бъде с инсталирана мощност от 10 мегавата. След като бъде завършена, тя ще е най-голямата слънчева електроцентрала за вътрешно производство на електроенергия от компания в страната.

Министър Петков поздрави компанията за мащабната инвестиция и обяви, че инвестиции в „чисти” енергийни източници означават отговорност към обществото и към околната среда. Кирил Петков посочи , че се надява на все повече инвестиции в зелена енергия, както и в производства с висока добавена стойност.

По думите му днешното събитие е крачка напред за постигането на националните цели за по-голям дял на зелената енергия и за енергийна ефективност в българската индустрия и производство.

Изграждането на слънчевата електроцентрала стартира със специално събитие на производствената площадка на компанията в Средногорието, в което участваха още главният изпълнителен директор на Aurubis AG – Хамбург Роланд Харингс, ръководителите на „Аурубис България“ АД Тим Курт и ЧЕЗ България и представители на местните власти в Пирдоп и Златица.

„Слънчевата централа Aurbis-1 е важен стратегически проект за цялата ни компания по пътя ни към декарбонизирано бъдеще“, каза от своя страна Роланд Харингс, главен изпълнителен директор на Aurubis AG. „Това показва и постоянния ни ангажимент към производството и инвестициите ни в България“, добави той.

Проектът включва инсталиране на над 20 000 фотоволтаични панела върху парцел от 104 000 кв. м. Строителството се извършва от ЧЕЗ ЕСКО, компания на ЧЕЗ Груп (Чехия) в България. Слънчевата електроцентрала Aurubis-1 ще оптимизира външното потребление на електроенергия на топенето с 11 000 MWh годишно, а за периода от 15 г. общото производство на възобновяема енергия ще възлезе на близо 170 000 MWh. Ще бъдат спестени 4 000 тона емисии на CO2 годишно или над 60 000 тона за планирания период на експлоатация.

Свързана медия

Споделете