Loading...

Министър Петков: Инициативата „Три морета“ е възможност за привличане на нови устойчиви инвестиции

Министър Петков: Инициативата „Три морета“ е възможност за привличане на нови устойчиви инвестиции

Възможност за привличане на нови устойчиви инвестиции, икономическо развитие и укрепване на връзката с останалата част от Европа, както и привличане на трансатлантическо партньорство в региона, са част от приоритетите, които има пред себе си инициативата „Три морета“. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков по време на мини-конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“, организирана от Българска банка за развитие (ББР). Форумът бе открит от Президента на Република България г-н Румен Радев.

Той подчерта, че 12-те държави-членки на ЕС, участващи в „Три морета“ представляват 22% от населението на ЕС и създават 10% от БВП, но подобни инициативи ще увеличат вътрешната търговия между тях, която, по думите му, има нужда от подобрена инвестиционна и иновационна инфраструктура. Това ще допринесе до бъдещи икономически ползи и въздействие върху инвестициите.

Министър Петков изрази мнение, че фокусът трябва да бъде именно върху иновациите, дигиталните технологии и стартъпите. В тази връзка, той сподели, че е провел разговор с изпълнителните директори на Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) с молба да насочат усилията си върху малките и средни фирми и да им се даде възможност те да решат кои са секторите, с които искат да се кооперират и да правят бизнес. „Координацията е не само необходима, тя ще изведе потенциала на региона на нивото, на което трябва да бъде“, изтъкна той.

В заключение икономическият министър каза, че очаква в края на тази дискусия да има реални резултати и постигнати цели.

Свързана медия

Споделете