Loading...

Министър Петков обсъди задълбочаване на икономическите отношения с министъра на промишлеността и минералните ресурси на Република Ирак

Министър Петков обсъди задълбочаване на икономическите отношения с министъра на промишлеността и минералните ресурси на Република Ирак

Общи потенциални партньорства в производството и възможностите за сътрудничество в търговията, индустрията и земеделието обсъдиха служебният министър на икономиката Кирил Петков и министърът на промишлеността и минералните ресурси на Република Ирак Манхал Азиз Махмуд Ал-Хаббаз. Двамата проведоха среща в рамките на визитата на иракската делегация, която е на посещение в България с цел задълбочаване на икономическите отношения между двете страни.

Министрите очертаха възможностите за сътрудничество в сферите на индустриалното производство, земеделието, хранително-вкусовата промишленост, отбраната, строителството и фармацията. Те се обединиха около възможностите да се създадат партньорства между български и иракски компании в тези сектори, общи производства и разделяне на добавената стойност от тях.

Министър Петков подчерта, че страната ни има много силен IT сектор и специалисти във високите технологии. Той предложи възможността България да стане логистичен хъб на иракски стоки, които да бъдат доставяни до всяка точка в Европа.

От своя страна иракският министър на промишлеността и минералните ресурси посочи, че двете държави имат многогодишни исторически отношения и България трябва да се върне на заслуженото място на иракския пазар. По думите му България може да бъде една от страните, които да изиграят роля в изграждането и реиндустриализацията на производството в Ирак.

Стокообменът ни с Ирак в периода януари-юни 2021г. възлиза на 25.9 млн. щ.дол. от които износ 25.9 млн. щ.д. , вносът от Ирак през периода е незначителен. Износът ни за Ирак през периода основно се състои от: медикаменти; хранителни продукти; листа, фолиа, ленти, плочи и др. от пластмаса; вати и текстилни материали; козметика; табла, конзоли, пултове; медицински, хирургически инструменти, рентгенови апарати, диагностична техника и др.

Споделете