Loading...

Министър Петков: Огромни суми от нашите пари са дадени без обществени поръчки

Министър Петков: Огромни суми от нашите пари са дадени без обществени поръчки

Огромни суми от нашите пари са дадени без обществени поръчки. За това алармира икономическият министър Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет, в който участваха също министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и министърът на финансите Асен Василев.

Петков обърна внимание на изграждане на административна сграда – т. нар. Правителствен комплекс, от 90 хил. кв. м. „Подписан е договор без обществена поръчка за 182 202 000 лв. за пълен инженеринг – проектиране, строителство и авторски надзор. Защо ни трябва 90 хил. кв. м административна сграда и защо се дават 182 млн. лв. без обществена поръчка?“, постави въпроса Кирил Петков.

Икономическият министър посочи още, че за ремонт на язовирите са дадени 631 млн. лв. на ДКК. „Тя авансира 100% на държавната компания, която е нейна собственост – „Монтажи“. От тези 631 млн. лв. до този момент имаме само 10 приключили ремонта на язовири“, уточни Петков. Министърът подчерта, че при ремонтите, с които се е запознал, цената на бетона е 2 пъти над пазарната, а за транспорт – 5 пъти над пазарната.

„Как 631 млн. лв. могат да бъдат заложени без обществени поръчки? Това за мен е не само неправилно, но и разхищение на държавния ресурс“, заяви министър Петков.

Споделете