Loading...

Министър Седларски посети Инженерингов компетентен център по сградни технологии в Пловдив

Министър Седларски посети Инженерингов компетентен център по сградни технологии в Пловдив

На 27 март министърът на икономиката Теодор Седларски и членове на неговия екип посетиха град Пловдив. Министър Седларски се срещна с областния управител Здравко Димитров и инж. Πлaмeн Πaнчeв, пpeдceдaтeл нa „Kлъcтep Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa“. По време на посещението представителите на Министерството на икономиката посетиха индустриална зона „Раковски“, част от „Тракия икономическа зона“ и Инженерингов компетентен център по сградни технологии на Сименс в Пловдив.

Министърът на икономиката обсъди с Областния управител Здравко Димитров възможностите за сътрудничество и за икономическо развитие на област Пловдив. Министър Седларски посочи, че Пловдивският регион вече е известен и извън територията на страната като бързоразвиващ се индустриален център. Инж. Πлaмeн Πaнчeв от своя страна представи „Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa“ като изтъкна, че тя ce е пpeвъpнaла в eднa oт най-гoлeмитe индycтpиaлни зoни в Югoизтoчнa Eвpoпa. На срещата бе обсъдена необходимостта от качествена и квалифицирана работна ръка, както и възможностите за градска железница, която да свързва индустриалните зони около Пловдив.

В индустриална зона „Раковски“ Министър Седларски посети завода „Уилям Хюз“, като това е първата компания, която стартира дейност в зоната. Фирмата произвежда пружини и резервни части за автомобили, а в завода работят около 180 човека. Изпълнителният директор на завода запозна министъра на икономиката с дейността на предприятието. На срещата бе обсъден ефектът от създаването на образователно-индустриален борд за сътрудничество между училищата и работодателите и как училището в пловдивското село Калековец, работи в тясна връзка с местния бизнес.

По време на посещението си в Пловдив министър Седларски разгледа и Инженерингов компетентен център по сградни технологии на Siemens в България. Министър Седларски заяви, че присъствието на такива центрове води след себе си развитие на модерни специалности в университетите. Новото позициониране на центъра е свързано и с неговата нова, още по-значима роля в глобалната структура на фирмата. Българското звено вече ще функционира като екип, който чрез работата си за всички държави на Siemens в Европа ще предлага и тества най-добрите решения и практики в областта на сградните технологии и ще осигурява подкрепа при внедряването им. През 2016 г. са стартирали нови важни проекти, които се очаква да бъдат реализирани през следващите години и ще затвърдят името на Сименс България като лидер и иноватор в областта на индустриалната автоматизация, енергийната ефективност и модерната инфраструктура.

Министър Седларски посети Инженерингов компетентен център по сградни технологии в Пловдив

Министърът на икономиката и д-р. инж. Боряна Манолова, изпълнителен директор на Siemens България, посетиха и една от най-модерните и ефективни централи на Балканите, която е изградена от EVN България Топлофикация през 2011 г. по технология и в партньорство със Siemens. Капацитетът на централата е 49,9 MW (мегавата) електрическа мощност и 54 MW топлинна мощност. Общата инвестиция на EVN в централата e 100 млн. лева и е една от най-сериозните инвестиции в топлофикационния сектор в България.

Акцент в посещението беше новата когенерационна централа за производство на топло- и електроенергия. От страна на Симо Симов, изпълнителен член на Съвета на директорите на EVN България Топлофикация, на гостите бяха представени техническите параметри на модерното съоръжение, мощност и капацитет, начин на функциониране и ролята на централата в енергийната система. Посетени бяха газовата и парната турбини на централата, както и командната зала на съоръжението.

Свързана медия

Споделете