Loading...

Министър Стоянов и посланикът на Казахстан обсъдиха възможностите за инвестиции по направлението на Средния коридор

Министър Стоянов и посланикът на Казахстан обсъдиха възможностите за инвестиции по направлението на Средния коридор

Засилване на регионалното сътрудничество между България и Казахстан, и важността на Средния коридор за страните от региона. Това беше обсъдено по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и посланика на Република Казахстан в България Н.Пр. Виктор Темирбаев.

„Казахстан е високо перспективен пазар, но за да гарантираме засилване на търговския обмен, трябва да ускорим изграждането на най-кратките пътища за превоз на товари“, подчерта министър Стоянов. През миналата година стокообменът между България и Казахстан бележи ръст от над 80% спрямо 2021 г. и доближава 90 млн. щ. д. Износът от България към Казахстан също нараства с над 25% и възлиза на 58 млн. щ. д. „За да увеличим тези числа, освен подобряването на инфраструктурната свързаност, от изключителна важност е да насърчаваме партньорството между компаниите от двете страни, защото те са реалният двигател на икономическото сътрудничество“, добави още Стоянов.

Посланик Темирбаев заяви, че България все повече се утвърждава като транспортно-логистичен хъб по пътя към Европа и развитието на транспортната и информационна свързаност между двете държави е ключов приоритет за тях.

Споделете