Loading...

Министър Стоянов: Над 3 пъти са спаднали приходите на „ВМЗ“ през последните два месеца

Министър Стоянов: Над 3 пъти са спаднали приходите на „ВМЗ“ през последните два месеца

Над 3 пъти са спаднали приходите на „ВМЗ“ през последните два месеца. Това съобщи в сутрешния блок на БТВ министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. По думите му от постъпления от около 80 млн. лв. на месец, приходите са паднали на 26 млн. лв. през юли.

Това е и една от причините за спешните действия за оздравяване на завода и промени в ръководството му.

„Реваншизъм ли е, когато видиш някой да чупи витрина и я поправиш“, риторично попита Никола Стоянов в отговор на въпрос за мотивите при кадровите промени във военния завод. „Към всеки случай подхождаме индивидуално и където има експертиза тя се запазва и надгражда“, подчерта икономическият министър. Той допълни, че с цел приемственост в мнозинството от дружествата са запазени хора назначени от предходния министър. „Ще ви дам конкретен пример – в Държавната консолидационна компания назначих 3-ма нови членове, но мнозинството от 4-ма остава на хората посочени от предходния министър. Фактът, че вчера те са подкрепили кадрови промени по дъщерните дружества показва, че и те са наясно с нуждата от решителни действия за тяхното оздравяване“, каза още Никола Стоянов.

За него e изключително притеснително положението с „ВМЗ“. „Показателно е, че синдикатите поискаха спешна среща, за да разкажат за нещата, които виждат. Те са притеснени за заплатите на работниците и как предприятието се управлява“, каза още Никола Стоянов. Той даде пример с нелогична кадрова политика – раздува се административният щат, а през последните дни масово се подписват допълнителни споразумения с новоназначени хора с клаузи за огромни обезщетения. Договор на конкретен служител без трудов стаж, назначен на два пъти и половина по-висока заплата от средната в завода, с клауза за изплащане на 6 месечни възнаграждения при освобождаване, бе показан в ефир. „Тези примери, за съжаление, са десетки и показват, че някой умишлено уврежда интересите на дружеството“, каза още министър Стоянов. Той подчерта, че се надява по-скоро всички в завода да взимат подобни и по-високи заплати, но докато това не е факт, призова да се мисли приоритетно как да се вдигат заплащанията на опитните експерти, а не на тези дошли преди няколко дни.

Министър Стоянов е издал указание към публичните предприятия в системата на Министерството на икономиката и индустрията да спрат разплащания, освен такива, имащи пряко отношение към дейността им. На този фон „ВМЗ“ са възложили за часове и без конкурс строителни дейности за 3 млн. лв. Около половината от тази сума веднага е била изплатена на фирми като аванс. Друг пример е този в „Кинтекс“, където са превели над 800 хил. лв. към офшорна фирма в Дубай. „Това бързане е изключително притеснително. Затова са необходими действия сега и веднага. Защото утре може да е късно“, обясни министърът.

„Поздравявам ДКК за решението да възстановят изпълнителния директор на НИТИ Казанлък. Скандално бе разпореждането човек с 30-годишен опит да бъде освободен в буквално последния ден на предходния министър, за да се сложи на негово място безработен партиец“, каза министър Стоянов. Той подчерта, че такива експерти ще имат неговото доверие и даде пример с „Кинтекс“, където в ръководството остава само човекът, който е гласувал против изплащането на големи суми към офшорна компания. „Не познавам колегата, но това искам да виждам в дружествата – експерти, които следят за държавния интерес. Послушните назначения виждаме до къде са докарали нещата“, коментира още икономическият министър.

В отговор на обвиненията, че се увеличават ръководните органи на дружествата, министър Стоянов обясни, че просто се изпълняват разпорежданията на закона. „Остава отворен въпросът защо при законово изискване за Съвет на директорите от минимум 5 члена в ръководството ДКК и „ВМЗ“ са работили с по 3-ма или 4-ма“, каза министър Стоянов и риторично попита дали с по-малко хора по-лесно са минавали спорните решения като преводи на големи суми към офшорни сметки или строителни договори със 50% авансови плащания.

Свързана медия

Споделете