Loading...

Министър Теодор Седларски: Откривам много икономически посланици на България по света в град като Русе

Министър Теодор Седларски: Откривам много икономически посланици на България по света в град като Русе

Министър Седларски посети предприятия в гр. Русе и региона

Министърът на икономиката Теодор Седларски посети световния лидер в производството на алуминиеви издели за автомобилната индустрия „Монтюпе“ ЕООД. На срещата присъстваха заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, вицепрезидентът и индустриален директор за България и Франция на „Монтюпе“ Микаел Бризон, управляващият директор на „Монтюпе България“ Франк Гате и президентът на Френско-българска търговска камара Стефан Делае.

По време на работната среща г-н Стефан Делае направи презентация на дружеството и запозна министър Седларски и екипа му с основаната дейност на фирмата, политиката на работа и бъдещите инвестиционни намерения. В рамките на дискусията стана ясно, че „Монтюпе“ предлага редица стажантски програми на студенти и ученици от областта като израз на социалната й ангажираност. Представители на дружеството поясниха, че работят в тясна връзка с Техническия университет в Русе, в резултат на което не изпитват недостиг на квалифицирана работна ръка. Към момента в „Монтюпе“ работят около 1000 души и вървят към тенденция за разширяване.

От навлизането си в България през 2006 г. досега френската компания е инвестирала 100 млн. евро в предприятието си в Русе, заради което е отличена като Инвеститор на годината в автомобилната индустрия за 2007г. и 2013 г. „През 2005 година се колебаехме къде да стартираме бизнеса си – в Румъния или в България, но днес сме уверени, че сме взели правилното решение, защото се чувстваме изключително щастливи и спокойни в това да развиваме производството си в България“, категоричен бе г-н Бризон. В заключение той допълни, че желанието му е да бъдат пример за една успешна организация, която е в открит и почтен диалог с българските институции.

Министър Седларски и екипът му заявиха, че разчитат на бъдещо ползотворно сътрудничество между инвеститора, Министерство на икономиката и всички органи на централната и местната власт. Като заключение от срещата беше подчертано желанието за подкрепа на институционално ниво за евентуални нови високотехнологични инвестиции в България.

По време на посещението си икономическият министър имаше възможността да тества тренировъчна виртуална реалност за оператори. Този иновативен проект е създаден от RND отдела на „Монтюпе“ и позволява на операторите да се запознаят със спецификите на леене или контрол на качеството. Този проект е създаден в колаборация с Reviatech, Технологичния университет на Компиен и с участие на френски регионални фондове.

По време на обиколката си в Русенския регион министър Седларски посети и кариера за добив на кварц-каолинова суровина на „Каолин“ ЕАД – единствената компания в Югоизточна Европа, която обезпечава пълната гама от индустриални минерали за производството на стъкло и керамика. В разговора му с главния изпълнителен директор на „Каолин“ д-р Волф Харлфингер и с изпълнителния директор Димитър Ангелов стана ясно, че едноличният собственик на „Каолин“ – групата „Кварцверке ГмбХ“ – през последните две години реинвестира цялата печалба от производството на българското си дружество в продължаващо модернизиране на производствените мощности, обновяване и разширяване на производствените машини, осигуряване на суровини, както и подобряване на условията на труд на служителите и работниците. По думите им тази тенденция, която се утвърждава като формула на успеха, ще бъде продължена и през настоящата година. „Нашата мисия е да покажем, че има алтернативен път за завръщане на младите хора в региона, че има защо да останат тук“, подчерта Волф Харлфингер като сподели, че самият той е взел решение да живее дългосрочно в България. В тази връзка бе поставен акцент върху дуалното обучение, което по думите на Димитър Ангелов ще реши проблема с недостига на квалифицирана работна ръка. Министър Седларски изтъкна, че приоритет в работата на Министерство на икономиката е дуалната система на обучение, която ще гарантира устойчивост между образованието и бизнеса. Представителите на „Каолин“ бяха заинтересовани и от възможностите за кандидатстване по процедура “Повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия” на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

В рамките на посещението си икономическият министър посети и „Свободна зона – Русе“ ЕАД, която е част от Национална компания индустриални зони (НКИЗ). Изпълнителният директор на Зоната Звезделина Минкова запозна министър Седларски с потенциала на индустриалните терени, модерната инфраструктура, отличната географска локация и сподели, че към февруари 2017 г. почти всички производствени и складови помещения са заети.

В края на обиколката си министър Седларски отличи Русе като регион с голям инвестиционен потенциал, който с право би могъл да превърне местните инвестиции в икономически посланици на България по света.

Свързана медия

Споделете