Loading...

Министърът на икономиката Емил Караниколов откри Форум за облачни технологии

Министърът на икономиката Емил Караниколов откри Форум за облачни технологии

Министърът на икономиката Емил Караниколов откри днес Български Форум за облачни технологии – Bulgarian Cloud Summit 2017.Министърът на икономиката подкрепи инициативата и поздрави компаниите за целенасочените им усилия по пътя към технологична революция. Министър Караниколов посочи, че задачата на България е да се представи като регионален център на цифровата икономика чрез внедряване на продукти, технологии, бизнес модели и процеси от Индустрия 4.0, което ще доведе до ресурсна продуктивност, ефективност и по-голяма гъвкавост на българската икономика. „Индустрия 4.0 ще създаде благоприятни възможности за увеличаване на чуждестранните инвестиции в различни промишлени сектори“, заяви още министърът на икономиката.

По думите му Информационните и комуникационни технологии и аутсорсингът са сред водещите сектори за привличане на инвестиции у нас. Министър Караниколов посочи, че това са отрасли, които имат голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалното развитие на страната. „ИКТ предприятията генерират 4,5% от общата брутна добавена стойност в икономиката, в сравнение с 3,7% за Европейския съюз“, допълни той.

По време на форума стана ясно, че България има шанс да се превърне в хъб за облачни технологии за региона, което е част от стратегията на правителството, залегнала в Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия /Индустрия 4.0/. На събитието компаниите обявиха началото на своето стратегическо партньорство за развитие на облачните технологии в България, които да дадат тласък за дигитализация на индустриите.

Споделете