Loading...

Министърът на икономиката Кирил Петков връчи два сертификата по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ)

Министърът на икономиката Кирил Петков връчи два сертификата по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ)

Министърът на икономиката Кирил Петков връчи сертификат за приоритетен инвестиционен проект на „Некст.е.ГО България“ и сертификат за инвестиции клас А на „ЕндуроСат“.

Инвестиционният проект на „ЕндуроСат“ АД е „Разширяване на дейността на „ЕндуроСат“ АД чрез разработване и внедряване на споделена сателитна услуга“. В рамките на събитието министър Петков заяви, че за първи път ще бъде изградена лаборатория за наносателити в София. И допълни, че те представляват малки платформи, които могат да изпращат данни на потенциални клиенти посредством специални сензори, след като се “разходят” из Космоса. Инвестицията е в размер на 4 173 759 лв. За реализирането на проекта ще бъдат открити 29 нови работни места.

По реда на Закона за насърчаване на инвестициите приоритетен сертификат получи и „Некст.е.ГО България“ АД за проект „Изграждане и управление на иновативен завод за производство на електрически автомобили e.GO в гр. Ловеч“.

Инвестиционният проект „Изграждане и управление на иновативен завод за производство на електрически автомобили e.GO в гр. Ловеч“ предвижда създаване на иновативен завод за електромобили на база принципите на Индустрия 4.0 за разработване, инженеринг, индустриализация, изпитване, производство, маркетинг, дистрибуция, сервиз и продажба на четириколесни превозни средства и части за частна и търговска употреба.

Заводът ще бъде разположен на обща площ от 65 000 кв. м. Размерът на инвестицията възлиза на 280 000 000 лв.

По време на връчването на сертификатите министър Петков съобщи, че разрешението за строеж на завода ще бъде взето още тази година. Икономическият министър изрази задоволство, че въпреки агресивните срокове, които си е поставил, нещата се случват много по-бързо. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него, той очаква да бъдат разкрити до 1000 нови работни места, когато заводът започне да работи с пълен капацитет. Първоначално ще се започне с откриване на 365 работни места.

От началото на 2021 година по ЗНИ са издадени 18 сертификата клас А и 2 сертификата за приоритетни проекти. Общата сума на планираните инвестиции 1148.06 млн. лв. и се предвижда разкриване на 2066 нови работни места.

Свързана медия

Споделете