Loading...

Министърът на икономиката: Намаляваме заплатите на бордовете на държавните дружества

Министърът на икономиката: Намаляваме заплатите на бордовете на държавните дружества

Те ще се определят по формула и спрямо ефективността на предпирятието.

Заплатите на изпълнителните директори и на бордовете на държавните дружества ще бъдат намалени, обяви в ефира на bTV министърът на икономиката Богдан Богданов.

„Направихме анализи на текущото финансово състояние. Виждаме сериозни проблеми, свързани са с неефективно управление. Част от дружествата имат през годините генерирани загуби. Въпреки това заплатите на бордовете продължават да растат“, аргументира се Богданов.

Той обяви, че в бордовете на различните дружества към Министерството на икономиката работят около 80 души, като всеки от тях получава средно по 4300 лв. на месец, или над 360 000 лв. на месец. Отделно изпълнителните директори взимат над 14 000 лв. месечно.

„Има дружества, които през годините са се превърнали в едни рентиери – отдавна са излезли от основния фокус на тяхната дейност. Имат един сграден фонд, който отдават под наем, изплащат си заплатите и едни представителни разходи. Представителните разходи също са интересен феномен“, коментира още министърът на икономиката.

Богданов даде за пример изпълнителен директор, който е изразходвал лимита от 20 000 лв. на година за представителни разходи в първия месец, в който е назначен. Министерството проверява казуса в момента.

Министърът обяви, че в бъдеще заплатите ще се определят по формула и спрямо ефективността на предприятието. А броят на хората в бордовете ще бъде намален с поне 1/3.

Гледайте целия разговор във видеото!

Споделете