Loading...

Министерство на икономиката подпомага млади предприемачи

Министерство на икономиката подпомага млади предприемачи

Министерство на икономиката ще подпомогне млади предприемачи, като им даде възможност да кандидатстват с проекти за собствен бизнес по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. До края на декември ще бъде обявен прием на проекти за стартиращи предприятия, за който са осигурени над 67 млн. лв., с които ще бъдат финансирани близо 400 новорегистрирани компании с до 200 хил. лв. безвъзмездна помощ. Това стана ясно от думите на съветника на икономическия министър Любомир Ганчев по време на тържествена церемония в УНСС за връчване на дипломите на абсолвенти по специалност „Предприемачество“.

В приветствието си към завършващите Ганчев сподели, че на студентите е осигурен летящ старт, тъй като университетът ги е подготвил да станат предприемачи, а държавата в лицето на Министерство на икономиката, им предоставя възможност за развитие.

Ганчев информира, че визията на министър Караниколов е с тези средства да се създадат устойчиви нови компании в сектори, които са двигатели на българската икономика и такива, които биха отговорили на европейските и регионални предизвикателства.

С безвъзмездната помощ, Министерство на икономиката може да подпомогне всеки млад човек с новаторски идеи и ясно обособена визия за развитие. Предимство ще бъде дадено на проекти на младежи под 29 години, като фокус се поставя и върху женското предприемачество.

Съветникът на министъра на икономиката изрази увереност, че студентите ще се справят с предстоящите административни и финансови предизвикателства, а укрепването и развитието на българската икономика предстои и изисква техния потенциал.

Дипломирането на абсолвентите съвпадна с 10-годишнината от създаването на специалност „Предприемачество“, както и 20 години от създаването на Института по предприемачество при УНСС. Събитието бе ръководено от проф. д.ик.н. Кирил Тодоров, който е основател на специалността и катедрата „Предприемачество“ и директор на Института по предприемачество при УНСС, вицепрезидент на Европейския съвет по малък бизнес и предприемачество, както и председател на УС на Българска асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачеството.

Свързана медия

Споделете