Loading...

Министерството на икономиката и индустрията ще си сътрудничи с Антикорупционния фонд за гарантиране на максимална прозрачност и преустановяване на злоупотребите с публичен ресурс

Министерството на икономиката и индустрията ще си сътрудничи с Антикорупционния фонд за гарантиране на максимална прозрачност и преустановяване на злоупотребите с публичен ресурс

Министерството на икономиката и индустрията и Антикорупционен фонд (АКФ) ще си сътрудничат за гарантиране на максимална прозрачност и преустановяване на злоупотребите с обществени средства. Това стана ясно на среща на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов с директора на АКФ Бойко Станкушев, съоснователя на Фонда Николай Стайков и старши правния сътрудник адв. Лора Матеева.

Министър Богданов посочи, че сътрудничеството с доказали се експерти в сферата на антикорупцията ще гарантира прозрачни процеси и защита на обществения интерес при констатираните злоупотреби с публични средства в подопечните структури на Министерството, включително в държавните дружества.

„Една от основните ни цели е да спрем неефективното управление и да върнем доверието на хората в институциите като покажем, че те могат да работят прозрачно“, заяви министърът на икономиката.

От Антикорупционен фонд коментираха, че за да се възвърне доверието към институциите, трябва да има резултат от взаимодействието по конкретни случаи от висок обществен интерес, свързани със злоупотреба с държавни средства.

Някои от примерите, които бяха обсъдени, са установените редица злоупотреби и нарушения в управлението на публичните предприятия от предходни години, включително възложените близо 800 млн. лв. без обществени поръчки. Сред тях са над 500 млн. лева за ремонт на язовири, нереализираният правителствен комплекс и сключените поредица от договори за прехвърляне на вземания от страна на Държавната консолидационна компания (ДКК).

Министър Богданов бе категоричен, че неефективното и непрозрачното управление на дружествата не трябва да продължава.

„Дотук предприехме всички необходими действия по закон за възстановяване на държавни средства. Върнахме първите 45 млн. лева на ДКК от дружеството, на което е било възложено изпълнението на проекта за нереализирания правителствен комплекс. Погасихме и кредита на ДКК към Българската банка за развитие, в размер на 126,4 млн. лева, за да могат публичните предприятия, които са били заложени като обезпечения към този кредит, да бъдат освободени.

По неговите думи по този начин е спряно и плащането на трупащите се лихви по кредита, които само до момента са в размер на 22 млн. лева. С изплащането на заема, дружествата ще могат да се развиват и да внасят дивидент в бюджета, вместо да продължава изплащането на лихви по кредита.

Споделете