Loading...

Министрите на икономиката и на финансите поканиха водещи американски компании да инвестират в страната ни

Министрите на икономиката и на финансите поканиха водещи американски компании да инвестират в страната ни

Министър Богданов обсъди с представители на групата на Световната банка възможностите за сътрудничество при управление и привличане на инвеститори в индустриалните зони у нас

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и министърът на финансите Асен Василев обсъдиха възможностите за американски инвестиции и създаване на работни места в България с представители на водещи американски компании, сред които TESLА, Honeywell, Northrop-Grumman, Lockheed Martin, FedEx, C4V.

Министър Богданов, министър Василев, посланикът на България в САЩ Георги Панайотов с вицепрезидента по международни бизнес отношения в Lockheed Martin Реймънд Пизели
Министър Богданов, министър Василев, посланикът на България в САЩ Георги Панайотов с вицепрезидента по международни бизнес отношения в Lockheed Martin Реймънд Пизели

По време на официалната си визита в Съединените американски щати двамата проведоха среща и с Американската търговска камара (АмЧам), с вицепрезидентът за Европа г-жа Марджъри Чорлийнс, и взеха участие в отбелязването на 40-годишнината на организацията. От страна на американския бизнес беше заявен интерес към инвестиции във високите технологии, енергетиката, иновациите, производството на електромобили и медицинските продукти, както и във военната промишленост в България.

Министър Богданов подчерта, че от 2017 г. досега търговията между България и САЩ нараства, като през 2022 г. двустранният търговски обмен достигна исторически връх от над 2 млрд. щ.д. „България желае да продължи и да развива тази положителна тенденция. Страната ни има интерес към привличането на американски капиталовложения във високотехнологични производства и услуги с висока добавена стойност. Те ще допринесат за ефективността на българската икономика и ще създадат високо-квалифицирани и добре платени работни места. Разчитаме директните американски инвестиции да развиват икономически сектори, способни да издържат на силна конкуренция и да приемат бизнес-практиките, етиката и технологиите на чуждестранните инвеститори“, коментира министърът на икономиката.

По думите му секторът на информационните и комуникационните технологии е едно от най-обещаващите направления за привличане на американски инвестиции в страната ни. САЩ са световен лидер в този сектор и все повече американски компании насочват своите дейности към България. Огромен е и потенциалът в технологиите за производство и съхранение на енергия от възобновяеми източници.

Специален акцент на срещите беше поставен на включването на България във вериги на доставки, което би създало възможности за производства с по-висока добавена стойност.

От своя страна министърът на финансите Асен Василев посочи: „Американският бизнес е добре дошъл в България, ако търси квалифицирани кадри, но ако ви трябва евтина работна ръка, по-добре си останете у дома,” заяви министър Василев пред представителите на големите компании. Той изтъкна инвестиционните предимства на страната ни, като посочи, че за първи път сегашното правителство е започнало да подпомага българските и чуждестранни инвеститори за капиталови проекти с максимално разрешената от ЕС държавна помощ.

По време на работното си посещение в САЩ министър Богданов и заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов проведоха среща и с представители на групата на Световната банка. На нея обсъдиха възможностите за сътрудничество при управление и привличане на инвеститори в индустриалните зони у нас и изграждането на нови зони с използването на публично-частно партньорство.

Министрите на икономиката и на финансите поканиха водещи американски компании да инвестират в страната ни

На среща с Диеп-Нгуен ВанХаут, директор климатични иновации в централата на Международната финансова корпорация (IFC) към групата на Световната банка (СБ) във Вашингтон стана ясно, че институцията отпуска средства за развитието на стратегия и анализ на тези проекти. Институцията може да бъде партньор редом със Световната банка, в оценката, управлението и структурирането на публично-частно партньорство в новоизграждащите се индустриални зони, от една страна, както и да бъде инвеститор в тях, от друга. Корпорацията също така подпомага различните държави в привличането на нови инвеститори в изгражданите под нейно управление зони. Бяха набелязани още възможностите за сътрудничество и привличане на инвеститори при изграждане на системи за съхранение на енергия и инфраструктурни проекти.

Министър Богданов посочи, че сътрудничеството с IFC и със Световната банка ще бъде важно за подобряване на представата на бизнеса и инвеститорите към този начин на бизнес развитие. С тяхното активно участие ще бъде подпомогнат процесът по изграждане на прозрачни правила за работа между администрацията и частния сектор.

Представителите на групата на Световната банка оцениха високо действията на българското правителство за развитието на индустриалните зони и на инфраструктурните проекти. Те подчертаха своя богат опит в тази област, и то конкретно в сферата на публично-частното партньорство.

На срещата представителите на групата на Световната банка оцениха конкурентните предимства на България като отлични за изискванията на азиатските производствени инвеститори, които IFC има готовност да привлече и финансира. Договорено бе посещение на екип на IFC за продължаване на разговорите и подписване на Меморандум за сътрудничество в сферите на проведените разговори.

Споделете