Loading...

Най-голямата държавна индустриална зона отбеляза 10 години от първата привлечена инвестиция

Най-голямата държавна индустриална зона отбеляза 10 години от първата привлечена инвестиция

За 10 години Индустриален парк „Божурище“ е привлякъл 37 инвеститора с размер на вложените средства от над 610 млн. лв., които са разкрили над 2 000 работни места. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на официалната церемония по отбелязване на 10-а годишнина от стъпването на германската компания ВНТС в България. Това е и първият привлечен инвеститор в най-голямата държавна индустриална зона в страната ни.

„Преди десет години „Божурище“ беше повече обещания и смели мечти, отколкото реално изпълнение. BHTC бе една от първите компании, които повярваха на амбициозните планове и видяха потенциала на тази индустриална зона“, подчерта министър Стоянов. По думите му следващите години са десетилетие на общи успехи – както за компанията, така и за разрастването на зоната.

Икономическият министър посочи, че „истинският показател за състоянието на бизнес средата е, когато глобални компании като ВНТС, не само са предпочели България, но и продължават да растат тук“. Инвестициите, направени до момента от компанията в българския завод са в размер на над 260 млн. лв., а разкритите работни места са повече от 650, стана ясно по време на събитието. През следващата година ВНТС планират да започнат и строителството на нов завод, който трябва да бъде готов до 2028 година. Очакванията са, че с тази стъпка оборотът на българското дружество ще достигне 1 млрд. лв.

„Близо 1/3 от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие“, съобщи още министър Стоянов. По думите му повечето от тях имат сходна история с тази на домакина на днешното събитие – това са компании, които се чувстват добре в България и търсят нови възможности за растеж. Министър Стоянов отправи и поздравления към екипа на ВНТС за програмата им за дуално обучение и за последователните усилия да привличат млади хора в производствения процес.

Посланикът на Германия у нас Н. Пр. Ирене Планк определи като впечатляващ факта, че стокообменът между страните ни за миналата година надхвърля 12 млрд. евро. Госпожа Планк коментира, че „във всеки автомобил в Германия има части, които се произвеждат в българския завод на ВНТС“.

На церемонията присъстваха Мартин Ниланд, изпълнителен директор на „Бер-Хелла Термоконтрол“ ЕООД, Кристиян Блудау, главен оперативен директор на ВНТС – Германия, Тим Курт, президент на Германо-българската индустриална камара (ГБТИК), Митко Василев, главен управител на ГБТИК, Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012-2017 г.), Антоанета Барес, изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД, Владислава Симеонова, заместник-кмет на община Божурище и др.

ВНТС е лидер на световния пазар за модули за управление и контрол на климата и новатор в HMI (Human Machine Interface) системни решения. Компанията произвежда високотехнологични продукти и доставя директно на автомобилни производители като Daimler, BMW, Audi, Volkswagen, Volvo, Renault, Skoda, MAN, Scania.

Споделете