Loading...

Намаляване на регулациите поискаха от ръководството на „Аурубис“ на среща с министър Лукарски

Намаляване на регулациите поискаха от ръководството на „Аурубис“ на среща с министър Лукарски

Въпросът за намаляване на административната тежест и регулациите върху бизнеса поставиха от ръководството на водещата германска компания „Аурубис“ на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски днес. На срещата присъствахa старши вицепрезидентът на компанията Улф Геркенс, изпълнителните директори Тим Курт и Георги Николов и експерти на фирмата.

Според представителите на компанията проблем пред инвеститорите у нас са бавните процедури по издаване на разрешителни и множеството излишни регулации. Министър Лукарски ги увери, че правителството и в частност Министерство на икономиката работи в посока ускоряване на административните процедури и намаляване на лицензионните и регулаторни режими. От „Аурубис” посочиха, че проблем пред бизнеса представлява и нереформираната съдебна система.

Липсата на добре развита шосейна и железопътна инфраструктура също бе посочена като една от спънките пред инвеститорите. Също така те представиха статистика, според която цената на електроенергията за индустрията в страната ни е една от най-високите в региона.

От „Аурубис” изразиха благодарност за съдействието на правителството за осигуряване на газ за предприятието им в Пирдоп чрез изграждане на нова газова връзка между Пирдоп и Панагюрище.

Основната дейност на Аурубис България е преработването на медни концентрати за производство на медни аноди и катоди, както и вторични продукти като сярна киселина, фаялит и шлам. В момента в компанията работят 800 служители. През последните 10 години за модернизация на производството и екологично ефективни подобрения са инвестирани над 500 млн. евро. Компанията държи 8% от износа на България и 5% от БВП. Реализирала е 4,8 млрд.евро оборот.

През годините Аурубис България е отличена с множество корпоративни награди. Сред тях са „Инвеститор на годината” (2007 г.), „Най-добър корпоративен инвеститор” (2008 г.), „Корпоративен дарител на годината” (2011 г.), “Най-зелено индустриално предприятие” (2011 г.) и др. За изминалата година Аурубис България заема 2-то място в категорията „Топ 10” на най-големите компании в България по комплексни показатели в класацията Капитал 100.

Споделете