Loading...

Немски инвеститор от месопреработвателната индустрия търси подходящи предприятия и терени в Северна България

Немски инвеститор от месопреработвателната индустрия търси подходящи предприятия и терени в Северна България

Немско месопреработвателно предприятие ще търси подходящи локации в Северна България за разкриване на производство у нас. Конкретни възможности ще бъдат проучени в Монтана, Търговище, Шумен, Русе, Плевен и Разград. Това стана ясно в рамките на проведена днес среща на изпълнителните директори на компанията с министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Немският инвеститор заяви своето намерение за осъществяване на инвестицията в България пред министър Лукарски по време на негово посещение в Германия през март т.г. Компанията произвежда заготовки за хранителния бранш, като в момента задоволява пазарите в Германия, Испания, Унгария, Словения, Румъния и др. Плановете на компанията за изграждането на производствената база у нас предвиждат първоначалното разкриване на 60 до 80 работни места, които в последствие ще нараснат до 130.

След първоначалната индикация за интерес от страна на инвеститора министър Лукарски организира екип от Министерство на икономиката, чиято задача бе да идентифицира потенциални подходящи бивши предприятия и терени, които да отговарят на поставените от немската компания критерии. В резултат от това представители на компанията пристигнаха в България, за да се запознаят с възможностите на място.

„Надявам се, че съвсем скоро ще имаме повод да съобщим и положителната новина за избрана подходяща локация за инвестицията“, заяви министър Лукарски на срещата с инвеститора. Сформираният от него екип в Министерство на икономиката е изготвил също списък с производители на птиче месо от Северна България, които биха могли да бъдат доставчици за месопреработвателното предприятие. Плановете на компанията са суровините за производство да бъдат снабдявани локално, което ще разкрие допълнителни непреки работни места. Продукцията ще е предвидена изцяло за износ, като основният пазар за производствената база в България ще бъде румънският.

Посещението на ръководството на немската компания, придружено от представител на Министерство на икономиката ще продължи до края на седмицата, като ще бъдат осъществени срещи с представители на местната власт и на Българска агенция за инвестиции (БАИ).

Споделете