Loading...

Нинова с тревога за приемането на бюджета: Трябва да подкрепим хората в кризата

Нинова с тревога за приемането на бюджета: Трябва да подкрепим хората в кризата

Новата коалиция на хаоса не влиза в парламента и блокира държавата

„В понеделник Кирил Петков ще внесе оставката на целия Министерски съвет. Такава е конституционната процедура и после следва връчване на мандат на „Продължаваме промяната“. Това заяви вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в ефира на БТВ.

По думите й вотът на недоверие е минал математически, но смислово повечето български граждани са се убедили, че мотивите за икономическа и финансова политика са били абсолютно несъстоятелни. „Защото България е финансово стабилна, защото резервът е над 9 млрд., при изискуем минимум от закона 4.5 млрд. Защото дългът намалява от 33 на 30. Имаме икономически растеж за първото тримесечие въпреки всички кризи от 4%, ръст на износа от 14%, ръст на потреблението от 5%. Макроикономическите и финансовите показатели са добри за България и в такъв момент да се иска вот на недоверие точно по такива политики е несъстоятелно. И мисля, че ние оборихме тези аргументи в зала достатъчно убедително“, коментира вицепремиерът и изрази съмнение, че по всяка вероятност истинските причини са били други.

Тя припомни, че в обръщението си към парламента и отчитайки макроикономическата и финансова стабилност е признала, че имаме 2 проблема. „Трябва да си го кажем, и ние като правителство, и цялото общество. Това са цените и доходите на хората, бедността и неравенствата. И точно сега, когато това правителство внесе актуализацията на бюджета, с която се опитваме да подпомогнем и хората, и бизнеса – ни се поиска вот на недоверие“, добави министър Нинова.

„Признаваме, голям проблем са цените и доходите. Ето нашето предложение как да ви подкрепим. Преизчисление на пенсиите, данъчни облекчения за млади семейства с деца, ваучерите за храна на работниците се увеличават от 1.0 на 1.2 млрд. Подкрепа за бизнеса – изземване свръхпечалбите на енергийните дружества за подкрепа на икономиката. Признали сме проблема, предлагаме решение – те свалят правителството“, обърна се от ефира на БТВ Корнелия Нинова към българските граждани.

Вицепремиерът на икономиката определи помощта за бизнеса като помощ за работни места и изрази удовлетворение от това, че работодателските организации са приели мерките след проведени разговори. „Подкрепата за тока, която още от януари се предложи, и която надявам се сега да мине актуализацията на бюджета, за да се продължи, доведе именно до този ръст на икономиката с 4.1%“, добави Нинова и призна, че една от грешките на кабинета е била в това, че не са дали достатъчно предсказуемост и предвидимост.

„Самите ние не знаехме как се движат цените и какво ще стане от войната. Те искаха дългосрочна предвидимост, а ние им решавахме проблема месец за месец. Ние проблемите на икономиката ги решихме, помогнахме за бизнеса. Но не им дадохме спокойствието, за да могат да си планират дългосрочно производството“, каза още министър Нинова за проблемите, които стоят пред България.

Корнелия Нинова определи Македония като изкуствено вдигната тема. „Сигурно повече от месец се говореше как Кирил Петков еднолично взима решения и ще предаде националния интерес. Не е това причината за разпада на коалицията. Пари и интереси са причината. Едни 3 млрд. за пътища, може би интереси да не се прекратяват едни съществуващи обществени поръчки. Да не се спира потока към фирми, които досега обслужват различни министерства и агенции. Бяха засегнати статуквото и досегашното разположение на тези лобистки интереси. Мисля, че се обединиха, за да свалят правителството и началото на промяната“, категорична бе тя за причините довели до разпад на управляващата коалиция.

„Аз мислих, че ще изкараме по-дълго, защото имахме добро правителствено споразумение. Имахме съгласие по важни политики и вярвах, че ще го направим. Ето закрихме специализираните съд и прокуратура, предстои ни реформа в КПКОНПИ, смяна на ръководството на КПКОНПИ. Уви, двама от партньорите не се разбраха“, добави вицепремиерът.

„Ние сме удовлетворени от работата на това правителство, макар и за кратко. Безплатните детски градини стават чрез промени в закона. Онзи ден взехме семействата, които не могат да си дадат децата на градина, защото няма места, да получат обезщетения. Увеличението на минималната работна заплата, на майчинството, на обезщетението на втората година за гледане на дете, на ваучери, парите за спортни площадки за деца, промените в пенсионната реформа. Всичко това става в резултат промяна на закони“, заяви Нинова.

„Не само законите за правосъдната реформа бяха обсъждани трудно и аз търся причината в липсата на координация. В детайли познавам и в детайли изнесох и изживях битката с колекторските фирми. Февруари месец сме изработили Закона за колекторските фирми в Министерство на икономиката. 4 милиарда лева се въртят в тези обороти, хората ги изтормозват по села и градове, за да им вземат последните левчета. От февруари месец закона е готов. Сега сме края на юни, тепърва днес ми донесоха да подпиша поправките за второ четене. Разчитам това като лоша координация по процеса на взимане на решения. Въпреки че конкретно за колекторските фирми не изключвам и друга намеса, тъй като този закон 3 пъти тръгва и не стига до край. Естествено е, че 4 милиарда лева ще се съпротивляват“, категорична бе тя за някои от причините довели до забавяне на определени реформи.

„Скъпи пенсионери, ако до петък не бъде приет Закона за ДОО няма да имате увеличение на пенсиите от 1-ви юли, за което изразявам съжаление. Хвърлихме всички усилия, направихме всичко от себе си. Най-важното е ДОО-то утре, защото НОИ има нужда от преизчисление. Това е много сложна система на преизчисление на над 2.5 млн. пенсионери и изисква време. Ако до 27-ми този бюджет не бъде публикуван в държавен вестник те нямат време до 1-ви да преизчислят пенсиите“, обърна се Корнелия Нинова към българските пенсионери.

„Една от атаките към нас беше, че не сме загрижени за цените и инфлацията. Предложихме таван на цените и ни скочиха, а вчера ни атакуваха защо са високи цените. Вторият начин е да намалим данъците. Предстои да се приеме намаляване на акциза, намаляване на ДДС и премахване на акциз на горива. Това също зависи от парламента, който трябва да го реши“, категорична бе тя и добави, че от действията на коалицията на хаоса е блокиран и Закона за енергетиката, чиято основна цел е изземването на свръхпечалбите на енергийните дружества и тяхното преразпределение към фирмите, за да се избегне фалит и увеличена безработица.

В заключение Корнелия Нинова заяви, че ще бъде голям проблем разпускането на парламента и назначаването на служебен кабинет. „Само българското Народно събрание може да променя закони. Нищо не може да направи служебния кабинет без работещо Народно събрание. Тези закони, ще останат на трупчета за есента или когато има нов кабинет и няма да бъдат приети. Тоест парите по Плана за възстановяване няма да дойдат. Това също е другата голяма заплаха за дългосрочната перспектива за България. Затова ние сме против предсрочни избори и да се направи опит сега в този парламент да се състави отново кабинет. Бихме искали с първия мандат това да се случи. Не очакваме нищо за 3-я мандат, президента Радев решава“, завърши тя.

Споделете