Loading...

Нов завод за иновативни продукти за медицинска техника в Благоевград разкрива близо 300 работни места

Нов завод за иновативни продукти за медицинска техника в Благоевград разкрива близо 300 работни места

Министърът на икономиката Даниела Везиева взе участие в официалната церемония, с която се откри нов завод на вoдeщa германска ĸoмпaния зa пpoизвoдcтвo нa виcoĸoтexнoлoгични пpoтeзи и биoнични имплaнти в Благоевград.

На откриването присъстваха още президентът на Република България Румен Радев, кметът на Благоевград Илко Стоянов, както и представители на немската компания.

„Оттобок“, която е международна компания за медицинска техника, планира да инвестира над 10 млн. евро и да създаде 300 работни места. Производственият процес вече е стартирал като са наети вече 225 български специалисти. Заедно с производствените бази на компанията в Германия и Австрия, Благоевград ще стане част от най-големите взаимосвързани производствени предприятия на фирмата.

Даниела Везиева подчерта, че се насърчават именно такива инвестиции в иновациите и високите технологии, които да носят висока добавена стойност.

Служебният министър на икономиката изтъкна, че германските компании са надеждни инвеститори, тъй като се ангажират дългосрочно.

По думите й създаването на социално партньорство между община Благоевград и фирмата може бъде изключително ценно за региона.

„Оттобок“ стартира бизнеса си още през 1919г. Дружеството оперира в близо 60 държави и дaвa paбoтa нa над 8000 дyши. Koмпaниятa e пapтньop нa Πapaoлимпийcĸитe игpи oт 1988г. и е един от световните лидери за производство на високотехнологични протези, ортези и бионични импланти. В завода в Благоевград ще има няколко различни производства, като вече е стартирало производството на ортези. Ще се произвеждат и сглобяват протези за крака, коленни стави и структурни части, както и текстилни изделия ортези и протези.

По време на посещението си в Благоевград министърът на икономиката проведе среща и с кмета на града Илко Стоянов. Двамата обсъдиха възможности за развитие на местната икономика и бъдещи проекти, които да бъдат реализирани от общината, с подкрепа на държавата. Сред основните акценти по време на срещата бе необходимостта от реализиране на Индустриална зона, привличане на инвеститори и осигуряване на нови работни места в областния център.

Свързана медия

Споделете