Loading...

Няма опасни уреди на пазара на черна и бяла техника

Няма опасни уреди на пазара на черна и бяла техника

„Няма опасни уреди на пазара на черна и бяла техника у нас, но са констатирани несъответствия в маркировката на стоките и неспазване на изискванията за наличие на превод на български на указанията за употреба“. Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която днес се включи в съвместната проверка на Министерство на икономиката, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) на битова техника и електроника.

“Целта на кампанията на Министерство на икономиката е безопасността и законосъобразността на пускането на пазара на електрически уреди – черна и бяла техника“, посочи зам.-министър Везиева. Тя обясни, че при проверките освен техническата изправност на уредите, се преглеждат и цените им, дали е начислен ДДС и дали съответстват на вносните документи. Най-често регистрирани нарушения са несъответствия с изискванията при маркировката на стоките и наличието на превод на български език на инструкциите и предупрежденията на етикетите

В проверките на ДАМТН от началото на годината досега от магазинната мрежа са иззети и са унищожени 195 броя несъответстващи на изискванията електроуреди. Общо 1917 проверки е извършила ДАМТН от началото на годината до момента. От тях 876 са били фокусирани именно върху черната и бяла техника, като са регистрирани едва 30 нарушения – предимно на хладилници и телевизори. До момента са издадени 19 акта на стойност 20 хиляди лева. Максималната глоба за често срещаните нарушения е 2 хиляди лева.

Споделете