Loading...

Обсъждат се възможностите за сътрудничество между България и Република Корея в ИКТ сектора

Обсъждат се възможностите за сътрудничество между България и Република Корея в ИКТ сектора

Възможностите за сътрудничество между България и Република Корея в сектора на информационните и комуникационни технологии бяха обсъдени на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и изпълнителния заместник-председател на Корейската търговско-промишлена палата У Техи.

Република Корея е разглеждала възможността за разкриване на център за ИТ таланти у нас, стана ясно по време на срещата. „Българските специалисти в сферата работят на световно ниво, а все повече български компании се развиват устойчиво и изпълняват съвместни проекти с някои от световните лидери в областта“, подчерта министър Стоянов. Той представи развитието на сектора и акцентира, че страната ни е хъб на много чуждестранни компании от тази сфера.

Заместник-председателят на Корейската търговско-промишлена палата У Техи коментира, че Република Корея подобрява позицията си на производител на електрически автомобили и батерии за тях. В тази връзка Никола Стоянов посочи, че „аутомотив индустрията е сред най-бързо развиващите се и иновативни сектори у нас“ и предложи обсъждането на общи проекти и възможности за сътрудничество в областта.

Участниците в срещата обсъдиха състоянието на двустранната търговия и коментираха варианти за разширяване на българския износ с продукти като зърнени храни, етерични масла, лозаро-винарски продукти, козметични, фармацевтични продукти и други.

В срещата участваха зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев, посланикът на Република Корея у нас Н. Пр. г-н Лий Хо-шик и др.

Споделете