Loading...

Ограничава се вносът в България на близо 20 стоки от Украйна през следващите два месеца

Ограничава се вносът в България на близо 20 стоки от Украйна през следващите два месеца

Забраната няма да важи за транзитнопреминаващите стоки през територията на България

За периода от 24 април до 30 юни 2023 г. на територията на България няма да бъдат допускани определен брой стоки с произход Украйна. Забраната се отнася за близо 20 стоки, в това число и зърно. Това стана ясно по време на брифинг на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министъра на земеделието Явор Гечев, след днешното заседание на Министерски съвет.

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов подчерта, че най-устойчивото решение на проблема е общоевропейското решение. „Продължаваме ежедневния диалог с Европейската комисия, като и днес предстоят още разговори“, каза министър Стоянов. По думите му това е крайна мярка, която правителството предприема след действията на Полша, Унгария, Словакия от последните дни, които увеличават още повече риска за българския земеделски сектор.

„Отрасълът представлява много важна част от българската икономика и в него работят близо 16% от всички заети у нас. Брутната му добавена стойност възлиза на над 7,2 млрд. лева, а голяма част от продукцията е експортно ориентирана“, обясни още икономическият министър. Той допълни, че българската държава няма да ограничава транзита на украински стоки през страната и коридорите на солидарност няма да бъдат нарушени.

Съгласно днешното решение на правителството, забраната няма да бъде прилагана за транзитнопреминаващите стоки през територията на България, в случай че партидите са в специализирани транспортни средства, запечатани и пломбирани на границата, без да се допуска разтоварване и претоварването им на територията на страната. Забраната не важи и в случай че в декларацията, придружаваща пратката, е посочено, че крайната дестинация на товара е извън България.

Споделете