Loading...

Опровержение

Опровержение

Във връзка с публикациите “Билд“: България е доставила 100% от обещаното на Украйна оръжие за €3.5 млн.“, Министерство на икономиката и индустрията съобщава, че тиражираната информация не отговаря на истината и е фалшива новина. Заглавието е лъжа.

Докладът на Института за глобална икономика в гр. Кил, Германия, публикуван във в. „Билд“, е интерпретиран некоректно и тенденциозно в някои български медии. Цитираният като източник на информацията български сайт изцяло я е манипулирал.

В доклада никъде не се споменава за износ на българско оръжие за Украйна, каквото твърдение е изведено в заглавие в някои български медии.

В документа става въпрос за дадена помощ от 37 държави, като България е сред страните, предоставили само и единствено защитни средства – каски и бронежилетки, без никаква военна помощ.

Уважавани медии не би трябвало да цитират непроверени данни от неизвестни сайтове.

Пресцентърът на МИИ ще предостави пълния текст на оригиналния доклад на всяка медия, която го поиска. На снимката – основната графика – Държавна подкрепа за Украйна по вид помощ (финансова, хуманитарна, военна).

Споделете