Loading...

Отбелязваме 50 години от навлизането на българското кисело мляко на японския пазар през 2023 г.

Отбелязваме 50 години от навлизането на българското кисело мляко на японския пазар през 2023 г.

През следващата година се отбелязва половин век от навлизането на българското кисело мляко на японския пазар. В тази връзка се подготвя програма с инициативи за популяризиране на годишнината, която бе обсъдена на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и Н.Пр. Хироши Нарахира, посланик на Япония в България. Разговорът бе по искане на дипломата.

Предвижда се и създаването на Японско-български център за научно-развойна дейност в България, който да разработва нови здравословни млечни продукти за японски пазар, стана ясно по време на срещата. Н.Пр. Хироши Нарахира подчерта изключително ползотворното сътрудничеството между „Ел Би Булгарикум“ и японската компания „Мейджи“, които през тези 50 години направиха българското кисело мляко известно и любимо на японския пазар.

„За мен е повод за гордост, но и намирам ирония в това, че „Ел Би Булгарикум“ е по-известно в Япония, отколкото в България“, коментира министър Стоянов и акцентира, че в момента се подготвя програма, която да направи държавното предприятие много по-популярно и за българските потребители. „Отбелязването на годишнината от присъствието на киселото мляко на японския пазар е добра възможност за нас да популяризираме и „Ел Би Булгарикум“ и продуктите, които произвежда и в България“, допълни икономическият министър.

Акцент в срещата беше поставен върху възможностите за инвестиции в страната ни, в отделни сектори на българската икономика и с прилаганите стимули за чуждестранните инвеститори. Министър Стоянов подчерта, че един от основните приоритети на Министерството на икономиката и индустрията е привличането на нови инвестиции с висока добавена стойност. Той представи и инициативата за регулярни срещи с представители на чуждестранния бизнес у нас във формат работна закуска с ресорния министър и отправи покана подобна дискусия да бъде организирана с японските компании у нас. Посланик Нарахира приветства инициативата и се ангажира, че със съдействието на Посолството на Япония в София и Японско-българската бизнес ще се работи за организиране на подобна среща.

Институциите вече работят активно по организацията на българското участие в световното изложение ЕКСПО-2025, което ще се проведе в японския град Осака, стана ясно още по време на срещата. Министър Стоянов коментира пред посланик Нарахира, че е създадена и междуведомствена работна група, която е пряко ангажирана с организацията на световното изложение.

Споделете